Denia Acatistului Bunei Vestiri la Caransebeş
20 April 2024Vineri, 19 aprilie, în cea de-a 5-a săptămână din Postul Mare, la Catedrala Episcopală din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit alături de un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, iar în continuare, Denia Acatistului Bunei Vestiri. Potrivit rânduielii, acest imn a fost rostit în cadrul Utreniei din sâmbăta a 5-a a Postului Mare. Acatistul datează din secolul al şaptelea şi se datorează recunoştinţei locuitorilor Constantinopolului faţă de Maica Domnului pentru salvarea cetăţii de invaziile străine.
La finalul sfintelor slujbe, Preasfințitul Părinte Lucian i-a mulțumit Domnului că „ne-a ajutat să ne rugăm împreună, atât miercuri la Denia Canonului cel Mare în care i-am cerut ajutorul Sfântului Andrei Criteanul, Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca și tuturor sfinților, ca să putem păși pe treptele urcușului duhovnicesc și să progresăm din punct de vedere spiritual, cât și astăzi la această slujbă specială. Pe lângă toți sfinții invocați în Postul Mare, asceții cei care au iubit osteneala, se cuvenea în această seară să-i cerem ajutorul Maicii Domnului, prin rugăciunile insistente din cadrul Acatistului Bunei Vestiri. Am rugat-o pe Sfânta Fecioară să ne ajute să continuăm pe această cale a postului și a nevoințelor duhovnicești și să luptăm până la sfârșit lupta cea bună, ca să primim din partea Mirelui ceresc cununa biruinței. Chiar dacă uneori ne este mai greu, chiar și în Postul Mare câteodată mai cădem, totuși nu trebuie să deznădăjduim, iar prin aceste slujbe mai lungi, prin priveghere, rugăciune, nevoință și osteneală duhovnicească acoperim mulțime de păcate”, a afirmat ierarhul.
Această rânduială a fost săvârșită la început, în secolul al VIII-lea, în data de 25 martie, dar începând cu secolul al XI-lea a fost fixată în săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paşti.
În timpul năvălirii din anul 626, în lipsa împăratului bizantin Heraclie, care se afla într-o expediţie împotriva perşilor, Patriarhul Serghie al Constantinopolului a îndemnat poporul să se roage, ieşind în procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Iisus Hristos, cu icoana şi veşmântul Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Drept mulţumire pentru înfrângerea şi alungarea duşmanilor, poporul dreptcredincios a cântat întreaga noapte în picioare Imnul Acatist în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne.