Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la sediul Inspectoratului din Reșița
4 April 2024La sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi „General de Brigadă Vasile Zorzor” din municipiul Reșița, miercuri, 3 aprilie, a fost sărbătorită într-un cadru festiv Ziua Jandarmeriei Române. Jandarmi, autorități județene și locale, reprezentanți ai tuturor structurilor aflate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și preoți și cetățeni dintre care foarte mulți copii și tineri, din municipiul reședință de județ, au participat la o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
După sfânta slujbă, au avut loc avansări în grad, dar și aprecieri pentru jandarmii ce au participat la competiții sportive. Cu prilejul Zilei Jandarmeriei, Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor Naționale Caraș-Severin, a susținut un cuvânt în care a arătat crâmpeie din activitatea Jandarmeriei din Banatul de Munte bazându-se pe documente din arhivă.
În continuare prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a apreciat implicarea acestei instituții în protejarea și siguranța cetățenilor.
Totodată Preasfințitul Părinte Lucian a transmis un mesaj duhovnicesc la finalul căruia a oferit domnului inspector-șef o icoană a Maicii Domnului și o Sfântă Scriptură, precum și mai multe cărți ale Noului Testament cu Psalmi pentru toate birourile din cadrul structurii Jandarmeriei județului Caraș-Severin.
„Au trecut 174 de ani de când în Principatele Române, în acest spațiu carpato-danubiano-pontic, s-a născut Jandarmeria Română. Noi am venit astăzi aici ca să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, căci Dumnezeu a revărsat multe binefaceri asupra Jandarmeriei Române din 3 aprilie 1850 până astăzi. Iubiți frați și surori aș vrea să vă pun la suflet un singur verset din cartea Psalmilor care să-l aveți permanent în mintea și inima dumneavoastră. Iată ce ne spune regele, profetul și psalmistul David în versetul 13 din psalmul 33: «Ferește-te de rău și fă binele, caută pacea și-o urmează pe ea». Dumneavoastră, ostenitorii din Jandarmeria Română ca și ostenitorii Poliției Române și pompierii, sunteți cei care săriți în ajutorul semenilor dumneavoastră, căutați pacea prin tot ceea ce faceți și mențineți ordinea și disciplina în societatea noastră. Haideți să ne ferim cu toții de rău și să căutăm în toată vremea și în tot ceasul binele, să facem numai bine tuturor, să-i iubim pe toți oamenii și la modul absolut să-L iubim pe Dumnezeu”, a transmis Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul său.
Manifestarea s-a încheiat cu o expoziţie de tehnică şi dotări folosite de jandarmi în misiuni şi câteva exerciții demonstrative. La 3 aprilie 1850 domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica a promulgat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”; în întâi septembrie 1893 a fost promulgată Legea asupra jandarmeriei rurale, act ce a marcat, după modelul francez al timpului, înfiinţarea Jandarmeriei moderne în România.