Graiul bănățean promovat la Centrul Eparhial din Caransebeș
18 May 2024Festivalul de poezie în grai bănățean, intitulat „Credință și Lumină”, organizat de către Episcopia Caransebeșului în cadrul Zilelor Credinței și Culturii, prilejuite de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, a ajuns anul acesta la cea de-a 14-a ediție. La Centrul Eparhial din Caransebeș graiul, cântecele, tradițiile, obiceiurile și portul popular din Banat, au fost promovate sâmbătă, 18 mai.
Evenimentul a debutat cu secțiunea științifică care a inclus comunicări ale cercetătorilor etnografi. În continuare, manifestarea culturală a cuprins secțiunea artistică, desfășurată în curtea Reședinței Episcopale, în cadrul căreia copii și tineri iubitori ai graiului și portului bănățean au interpretat poezii și cântece dialectale, iar tinerii muzicieni din cadrul Ansamblului „Timișul” din Timișoara, dirijat de Nicolae Baniciu, au bucurat auditoriul cu un recital de muzică populară bănățeană. De asemenea, Ansamblul „Junii Gugulani” din Caransebeș au oferit câteva momente artistice, promovând portul și dansul din Banatul de Munte.
La acest festival au luat parte Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, preoți, elevi seminariști, precum și foarte mulți iubitori de folclor, care s-au bucurat de creațiile literare în versuri, împletite cu cântece populare bănățene.
„Foarte mulți copii și tineri din Eparhia Banatului de Munte, dar și din Arhiepiscopia Timișoarei, au venit aici în cetatea Caransebeșului pentru a recita poezii în grai bănățean. Suntem bucuroși că i-am primit în curtea interioară a Centrului Eparhial pe acești minunați copii și tineri, care vin cu mult drag în fiecare an la Caransebeș și pe lângă promovarea poeziei dialectale se promovează la acest festival și portul popular, tradițiile din această zonă a țării noastre, dar și graiul și muzica populară din Banatul de Munte. Am avut și formații de muzică populară, dansatori foarte talentați, care au întregit și au articulat frumos acest festival de poezie în grai bănățean. Foarte mulți credincioși din Caransebeș, preoți, elevi seminariști, au participat la această manifestare și le mulțumim tuturor pentru că într-adevăr Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu principalele instituții din județul nostru, promovează portul, graiul, această formă de manifestare artistică și anume poezia dialectală, poezia în grai bănățean”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome, medalii și alte daruri din partea Episcopiei Caransebeșului. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Caransebeșului cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Ansamblul „Timișul” din Timișoara și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș și a fost transmis live pe pagina de Facebook a Eparhiei.