Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș
11 May 2024Cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, sâmbătă, 11 mai, au fost aduse moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea. Cu binecuvântarea Înaltreasfintitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, o delegație din această eparhie a adus moaștele la Reședința Episcopală din Caransebeș, după care au fost purtate în procesiune până la Catedrala Episcopală. Aici, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie alături de un sobor de preoți și diaconi.
Toți credincioși prezenți la sfânta slujbă au avut posibilitatea să se închine la sfintele moaște. Sfintele odoare vor rămâne spre închinare și mâine, când va fi săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
„Ne bucurăm foarte mult că preoții și credincioșii din Eparhia Caransebeșului, la sfârșitul săptămânii luminate și în duminica Sfântului Apostol Toma, se pot închina la moaștele acestui cuvios care a trăit în prima jumătate a secolului al 9-lea și care a apărat dreapta credință. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul a apărat cultul sfintelor icoane și am ales ca în acest an să aducem moaștele lui aici la Caransebeș pentru că am început pictarea Catedralei. Credem că Sfântul Grigorie va binecuvânta începerea lucrărilor de pictare la Catedrala noastră Episcopală din Caransebeș, târnosită în 12 septembrie 2010 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de 24 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
Alături de moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, sunt puse spre închinare în Catedrala Episcopală din Caransebeșului și moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ce se păstrează în acest sfânt locaș, precum și moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.