Slujire arhierească în Parohia Cârnecea
20 May 2024Duminica a 3-a după Paști, închinată Sfintelor Femei Mironosițe, a reprezentat zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii parohiei Cârnecea din Protopopiatul Reșița, deoarece l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” în prezența unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Din anul 2017 Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului nu a mai slujit în Parohia Cârnecea.
Această parohie este administrată de părintele Andrei Teofil Vîlcu, misionar la Protopopiatul Reșița. Pentru toată grija care o poartă pentru această parohie, părintele Andrei a primit o diplomă de recunoștință. Aceeași diplomă au primit-o și credincioșii care se implică în întreținerea sfântului locaș.
După Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat și o slujbă de pomenire pentru preoții ce au slujit în Parohia Cârnecea, precum și pentru ctitorii bisericii.
Această slujire în Parohia Cârnecea a fost prilejuită și de cei 190 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii parohiale, precum și de cei 470 de ani de la prima atestare documentară a localității Cârnecea.
La final, Preasfințitul Părinte Lucian a primit din partea comunității o icoană cu Maica Domnului. „Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat în această perioadă pascală, de bucurie și veselie duhovnicească, să-i vizităm și pe credincioșii din Cârnecea, mai ales că aici nu am mai slujit Sfânta Liturghie din octombrie 2017. Se cuvenea ca după aproape 7 ani să revenim în mijlocul comunității de la Cârnecea și să ne bucurăm duhovnicește în această perioadă când încă mai intonăm frumosul tropar, cântarea Învierii, «Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le». Trebuie să le mulțumim credincioșilor căci se îngrijesc îndeaproape de acest sfânt locaș, chiar dacă parohia este vacantă. Îl avem pe părintele Andrei ca și administrator la această parohie, dar ea este trecută în șematismul Episcopiei noastre ca parohie vacantă. Cu toate acestea, credincioșii de aici, în jur de 200 de suflete, se îngrijesc de sfântul locaș, de avlia bisericii, dar și de casa parohială. Le mulțumim și îi felicităm pentru tot ceea ce au realizat la această sfântă biserică și Îl rugăm pe Mântuitorul să păzească pe mai departe și să ocrotească această comunitate euharistică, pe toți ctitorii, închinătorii și binefăcătorii acestei biserici”, a afirmat ierarhul.
În Parohia Cârnecea sunt 77 de familii cu aproximativ 200 de credincioși. Localitatea se află în apropierea comunei Ticvaniu Mare, de care aparține din punct de vedere administrativ și la 45 de km de reședința județului Caraș-Severin, municipiul Reșița. Această așezare veche și bine organizată, a avut o biserică de zid cu mult înaintea multor localități din această zonă. Se presupune că a fost ridicată prin secolul al XIV-lea și a fost distrusă de turci după căderea Timișoarei, în secolul al XVI-lea. Ruinele se mai păstrează și astăzi, fiind vizibile pe „Dealul Bisericii”. După dărâmarea ei de către turci, s-a ridicat o biserică de lemn, pe la 1738, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” pe aceeași coamă a dealului, nu departe de vechea „Biserică de Piatră”, așa cum i-a rămas numele până astăzi. Vitregiile timpului au făcut ca și aceasta să fie distrusă.
Cea de a treia biserică ridicată, cea în care și acum se slujește, este situată în centrul satului și s-a construit între anii 1834-1836. Biserica a fost pictată imediat după zidire de către pictorul aromân Gheorghe Popovici. La finalul lucrărilor în 1839 a fost sfințită de către episcopul sârb de la Vârșeț, Iosif Raiacici. Preasfințitul Părinte Lucian a târnosit acest sfânt locaș în data de 29 octombrie 2017.