Biserica Parohiei Mal-Oţelu Roşu a fost resfințită

17 June 2024 Off By Pavel Canea
Biserica Parohiei Mal-Oţelu Roşu a fost resfințită

Biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, din Parohia Mal-Oţelu Roşu, Protopopiatul Caransebeș, a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare în ultimii ani. De aceea, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mers în mijlocul acestei comunități pentru a binecuvânta sfântul locaș. Astfel, în duminica a 7-a după Paști ierarhul a săvârșit slujba de sfințire atât pentru exteriorul, cât și pentru interiorul bisericii, după care a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Membrii grupului „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului au dat răspunsurile liturgice.

Au luat parte la această sărbătoare autorități locale și credincioși din parohie, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare. Pentru frumoasa și rodnica sa activitate, părintele paroh Ioan Petru Popa a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit acte de cinstire. La final, părintele paroh i-a oferit din partea comunității o mitră Preasfințitului Lucian.   

„Astăzi, am retârnosit această sfântă biserică amenajată, restaurată, împodobită și înfrumusețată în ultimii ani, o biserică care poate fi dată model pentru celelalte biserici parohiale din Eparhia Banatului de Munte. Îl felicităm cu multă dragoste părintească pe părintele paroh, felicităm comunitatea de aici, pe toți ctitorii, închinătorii, ostenitorii și binefăcătorii acestei biserici și Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să binecuvinteze pe mai departe această comunitate euharistică, o comunitate harnică, darnică, dar și foarte apropiată de sfânta biserică, de sfintele slujbe”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.

Între anii 2017- 2024 s-a restaurat integral exteriorul bisericii, s-a schimbat învelitoarea din tablă de cupru, s-a placat pardoseala interioară cu granit, s-au achiziționat atât strane, mobilier altar, tron arhieresc, cât și ușile diaconești și împărătești, iar la 12 ani de la prima târnosire s-a rezidit și s-a placat cu granit Sfântul Jertfelnic.

Biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, din Parohia Mal-Oţelu Roşu a fost construită în anul 1904 în stil baroc, din piatră și cărămidă, acoperită cu tablă, iar iconostasul a fost zidit din cărămidă. În anul 1997 pictura a fost realizată în tehnica tempera de pictorii Florica și Eugen Papici din Drobeta Turnu-Severin. Biserica a fost sfințită în 11 iunie 1904 de către protopopul Andrei Ghidiu. Prima târnosire a fost făcută în Duminica a IV-a după Paști, 6 mai 2012, de către Preasfințitul Episcop Lucian.