Biserica Schitului „Pogorârea Sfântului Duh” Vărădia a fost resfințită

23 June 2024 Off By Pavel Canea
Biserica Schitului „Pogorârea Sfântului Duh” Vărădia a fost resfințită

La cel mai vechi așezământ monahal din Episcopia Caransebeșului a fost zi de mare bucurie duhovnicească întrucât în ajunul praznicului „Pogorârii Duhului Sfânt” Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a binecuvântat lucrările ce au fost realizate la biserica acestui așezământ.

Este vorba despre Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” Vărădia, unde ierarhul împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba de sfințire a exteriorului sfântului locaș, după care a pecetluit și sfântul jertfelnic, ce a fost restaurat în ultima perioadă.

De asemenea, Părintele Episcop a binecuvântat și altarul de vară ce are hramul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” și „Sfântul Cuvios Ioan Rusul”, unde mai apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Numeroși credincioși din Eparhia Banatului Montan, dar și din Timișoara, Lugoj și alte părți, au venit la această sărbătoare, având posibilitatea să intre în sfântul altar și să se închine în fața sfintei mese.

Pentru misiunea ce o desfășoară la acest schit, părintele stareț  Fanurie Jugariu a fost hirotesit protosinghel, iar ctitorilor și binefăcătorilor, ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință. Întrucât în această sâmbătă dinaintea praznicului Pogorârii Duhului Sfânt este sâmbăta moșilor de vară, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul.

„Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, am venit cu bucurie sfântă să ne închinăm aici la Vărădia, la poalele Dealului Chiliilor, și să sfințim această biserică veche, monument istoric, care s-a împodobit, o biserică care a găzduit foarte multe evenimente bisericești, pentru că aici la Vărădia, trebuie să spunem că în secolul al 19-lea a funcționat și un protopopiat care aparținea de Episcopia Caransebeșului. Îi mulțumim Domnului pentru că această biserică veche s-a înnoit și nu numai zidurile au fost binecuvântate, ci și cei aproximativ 1000 de credincioși care au participat astăzi, atât la slujba de târnosire, cât și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„A fost o mare sărbătoare aici la Vărădia și chiar dacă nu suntem la praznicul însuși, suntem doar în ajunul praznicului Pogorârii Sfântului Duh și în ajunul hramului acestei mănăstiri, iată creștini, nu numai din Episcopia noastră, ci foarte mulți din alte părți, au venit ca împreună să binecuvântăm aici Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh și împreună la Sfânta Liturghie să ne împărtășim din același potir cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos”, a mai spus Părintele Episcop.  

Conform documentelor, schitul de la Vărădia, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, este cel mai vechi aşezământ monahal din judeţul Caraş-Severin. Biserica schitului a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind finalizată în anul 1754, în vremea episcopului Ioan Georgevici. A fost târnosită de episcopul Vârşeţului, Vichentie Popovici. Sfântul locaș impresionează prin masivitatea lui. Are ziduri groase de piatră şi cărămidă, iar planul construcţiei este de formă dreptunghiulară, cu o absidă circulară la altar.