Corul Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, la centenar
5 June 2024Miercuri, 5 iunie, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, Corul Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și-a celebrat un secol de activitate rodnică printr-un program muzical inedit, intitulat „Corul Catedral, sub bagheta timpului”, organizat de Episcopia Caransebeșului și Primăria Municipiului Caransebeș.
În deschidere, doamna profesoară Mariana Ponețchi, dirijorul corului, a prezentat istoricul Corului Catedral. În continuare, programul muzical a fost susținut de elevii Colegiului Național „C. D. Loga” și ai Școlii de Muzică și Arte Plastice din Caransebeș, cărora s-au alăturat elevii Școlii de Arte și Meserii „Ion Românu”, și care a constat în lucrări muzicale ale unor compozitori renumiți, precum Clementi, Mozart, Debussy, Beethoven, Chopin, Ceaikovski și alții. Tinerii artiști au oferit auditoriului armonii muzicale spectaculoase prin pian, flaut, vioară și alte instrumente.
În încheiere, Corul Catedral a intonat „Hristos a înviat”, ca o dăinuire a bucuriei depline peste veacuri, încununând astfel evenimentul prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la înființarea corului.
La această sărbătoare, părintele Casian Rușeț, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului, a subliniat importanța susținerii activității corale a corurilor și a școlilor muzicale, dar și bucuria Eparhiei Banatului de a fi parte din activitățile culturale, întrucât aceasta nu este doar o instituție, ci o familie duhovnicească:
„Episcopia Caransebeșului este onorată să facă parte din acest angrenaj de evenimente dedicat Corului Catedral, aceasta nu numai pentru trecutul Corului Catedral, care a contribuit de 100 de ani la viața liturgică a Episcopiei și la viața culturală a orașului, ci și pentru comunitate, pentru că, de fapt, acest ansamblu coral nu face decât să aducă comunitatea mai aproape de Dumnezeu, dar și în comunitate, unii mai aproape de ceilalți. Nu se putea împlini lucrul acesta mai frumos decât la Episcopia Caransebeșului, care nu este doar o instituție, ci reprezintă o familie duhovnicească a urbei. De aceea, părintele Dumitru Stăniloaie, în 1957, spunea foarte frumos într-un studiu, «Biserica este o instituție precum familia este o instituție.» Iată de ce celebrăm aici evenimentele importante, ne încurajăm și ne dăm prilejul ca, în continuare, să susținem activitatea corală și activitatea muzicală a școlilor de muzică de la Caransebeș și Reșița.”
La eveniment, au participat autorități locale, cadre didactice, oameni de cultură din municipiul de pe Timiș și Sebeș și melomani care au dorit să își înalțe sufletul, preț de câteva ore, prin frumusețea muzicii oferită de tinerii talentați ai școlilor de profil.