Recunoștință pentru elevii seminariști la final de an școlar

20 June 2024 Off By Pavel Canea
Recunoștință pentru elevii seminariști la final de an școlar

Elevii ce studiază la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au trăit momente emoționante la încheierea anului școlar. Însoțiți de părinții profesori au mers cu toții la Centrul Eparhial din Caransebeș pentru a fi răsplătiți joi, 20 iunie, pentru munca depusă în anul școlar 2023-2024.   

În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu”, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a părinților profesori de la Seminar, elevilor seminariști, dar și părinți ai acestora, părintele profesor Rusalin Isac, directorul instituției de învățământ teologic, a prezentat un bilanț cu activitățile didactice și extracuriculare desfășurate în anul școlar ce s-a încheiat.

În continuare, corul Seminarului a interpretat un buchet de cântări religioase, folclorice, dar și patriotice, iar elevul Andrei Daminescu din clasa a 12-a a interpretat câteva piese la pian.

După acest moment părinții diriginți au înmânat premiile elevilor merituoși, care au constat în diplome, cărți, alte daruri și bani. De asemenea, au fost premiați și elevii ce au avut o conduită exemplară în formarea lor duhovnicească, participând la programul liturgic din timpul anului școlar.

Totodată, părintele inspector Nicolae Chiosa a acordat premii de excelență elevilor care au participat la Olimpiada Națională de Religie și la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplare „Cultură și Spiritualitate românească”.

„Munca elevilor a fost și este răsplătită de noi într-o oarecare măsură, dar Îl rugăm pe Dumnezeu să răsplătească El elevilor pentru tot ceea ce au făcut și pentru tot ceea ce fac. Este astăzi o zi a recunoștinței atât pentru cadrele didactice, dar și pentru elevii merituoși, cei care au primit astăzi premii. Înainte de a pleca în vacanță aș vrea să-i îndemn pe elevi să se aplece mai mult asupra cărților lui Solomon și să-L roage pe Dumnezeu să le dăruiască înțelepciune, pentru că așa s-a rugat regele Solomon ca să primească din partea lui Dumnezeu înțelepciune. Dacă ai înțelepciune atunci ști să duci o viață echilibrată, cu bun simț și cumpătare, având grijă și de suflet, dar și de trup”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai Sfintelor Altare. De-a lungul timpului, acest seminar a format caractere, atât culturale, cât și duhovnicești, zeci de generații de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos. Elevii care aleg Seminarul Teologic din Caransebeș studiază aici discipline de specialitate ce ajută în viitor să urmeze Facultatea de Teologie și să-și păstreze identitatea ortodoxă, precum și multe discipline laice ce le dezvoltă orizontul de cunoaștere.