Rugăciune pentru eroii patriei în Episcopia Caransebeșului
14 June 2024La praznicul Înălțării Domnului au fost cinstiți și comemorați eroii patriei noastre la Crucea-monument de pe „Dealul Domașnei”. Există o tradiție în Episcopia Caransebeșului ca la această sărbătoare, clerici, autorități civile și militare și numeroși credincioși să se roage în fața acestui monument creștin închinat eroilor bănățeni.
Astfel, la Ziua Eroilor, din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural, a săvârșit împreună cu un sobor de preoți, o slujbă de pomenire la baza crucii. Au venit să ia parte la acest eveniment de comemorare și cinstire, autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și jandarmi, pompieri, preoți, cadre didactice, credincioși și numeroși copii și tineri îmbrăcați în haine tradiționale.
După rugăciunea pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române, au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor și oficialităților prezente, iar un grup de tineri îmbrăcați în costume populare din cadrul Școlii Gimnaziale Domașnea și din cadrul Liceului „Hercules” din Băile Herculane, au adus un omagiu eroilor patriei printr-un recital de poezii în grai bănățean.
Subprefectul județului Caraș-Severin, Adina Radici, a dat citire mesajului prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, iar părintele consilier Casian Rușeț a transmis mesajul Preasfințitului Părinte Lucian.
„Această pomenire pune pe noi o responsabilitate foarte mare, pentru că acești partizani, în cinstea cărora în mod predilect s-a închinat această cruce, au luptat pentru valori, iar de aceste valori este important să ne împărtășim și noi astăzi, valori care țin de morala creștină, care țin de libertate și adevăr, care țin de democrație și de posibilitatea de a ne spune punctul de vedere și de a le asuma într-o societate care are nevoie de demnitate. De aceea eroismul zilelor noastre ține de asumarea unor valori, nu doar la nivelul de concept, ci de asumarea unor valori la nivelul de practicare, iar creștinismul vine cu această experiență, cu ceea ce numim noi ortopraxia, adică practicarea valorilor pe lângă asumarea lor la nivel filozofic. Eroii au avut idealul pentru care au luptat și au legat un ideal de celălalt pentru a crea o națiune, pentru o crea o identitate și pentru a ne oferi în dar această demnitate națională. Eroismul zilelor noastre este ca valorile pe care noi le întruchipăm în conștiința creștină să devină faptele de zi cu zi care să facă o societate sănătoasă”, a afirmat părintele consilier Casian Rușeț.
Evenimentul s-a încheiat cu Defilarea Gărzii de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara și printr-un recital de cântări patriotice al Fanfarei militare.
Tot joi, 13 iunie, au fost pomeniți și la Caransebeș eroii neamului românesc. În fața statuii generalului Ioan Dragalina a fost oficiată o slujbă de pomenire și au fost depuse flori. S-au rugat pentru cei ce au luptat ca poporul român să aibă o identitate, clerici, autorități locale, ale oficialități și cetățeni din municipiul Caransebeș.