Sărbătoare la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Poiana Mărului

25 June 2024 Off By Pavel Canea
Sărbătoare la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Poiana Mărului

Pelerinii care au venit în aceste zile la mănăstirea din Poiana Mărului județul Caraș-Severin au trăit momente de înălțare duhovnicească, întărindu-se din punct de vedere spiritual, atât în după-amiaza duminicii Rusaliilor, cât și luni la sărbătoarea Sfintei Treimi, care anul acesta a coincis cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, hramul așezământului monahal.

Programul liturgic cu ocazia hramului acestei mănăstiri a debutat duminică, 23 iunie, cu primirea  moaștelor Sf. Ierarh Nectarie din Eghina, ce se păstrează la Schitul Feneș și ale Sf. M. Mc. Pantelimon, de la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” – Caransebeș, aduse spre închinare în contextul anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. A urmat o procesiune spre sfânta mănăstire, unde, au fost săvârșite Slujba Pavecerniței Mari și a Litiei, Taina Sfântului Maslu, Utrenia și rugăciuni de dezlegare.

În ziua hramului a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în altarul de vară al mănăstirii, la care au participat câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone ale țării noastre.

După comuniunea liturgică și euharistică, așezământul monahal a oferit tuturor pelerinilor o agapă frățească.

„Astăzi se împletesc în chip armonios spicele de grâu binecuvântate la praznicul Rusaliilor cu aceste flori, sânzienele. Bucuria noastră este deplină pentru că ieri am avut Pogorârea Sfântului Duh, iar astăzi ne-am închinat cu mare bucurie Preasfintei Treimi și totodată astăzi l-am cinstit așa cum se cuvine pe cel mai mare om născut din femeie, cel care ne-a îndemnat zicând: «pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor».  Ne bucurăm că aici la Poiana Mărului se împletește frumos Liturghia cu filantropia, maicile de la această mănăstire se îngrijesc îndeaproape de copiii abandonați. Totodată, remarcăm faptul că și pe plan edilitar mănăstirea s-a înfrumusețat, corpul nou de chilii și mai ales paraclisul de iarnă a fost împodobit. Așadar, aici se lucrează pe toate fronturile, se împletește lucrarea Mariei cu lucrarea Martei, iar credincioșii văd și mulți dintre ei apreciază lucrarea părintelui Casian și lucrarea maicilor care viețuiesc aici”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian la final.  

Așezământul monahal din Poiana Mărului a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian. Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie. În cadrul mănăstirii se construiește un așezământ destinat creșterii și educației copiilor orfani.

Piatra de temelie pentru biserica schitului din Glimboca

În localitatea Glimboca funcționează un așezământ social-filantropic unde sunt îngrijite aproximativ 60 de persoane vârstnice. La personalul deservent se adaugă două maici și un ieromonah care ajută atât la îngrijirea beneficiarilor din punct de vedere fizic, dar mai ales din punct de vedere spiritual. De aceea, se dorește ca în imediata apropiere să se dezvolte și un așezământ monahal de sine stătător. Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a inițiat proiectul de a se zidi o biserică unde să se desfășoare zilnic programul liturgic specific unui așezământ monahal.

Întrucât așezământul social-filantropic este ocrotit de praznicul Sfintei Treimi, Părintele Episcop a ales ca luni, 24 iunie, la această sărbătoare, să meargă la Glimboca și să pună piatra de temelie pentru noul locaș de cult.

Ierarhul a săvârșit mai întâi acatistul Sfintei Treimi în altarul de vară, alături de un sobor de preoți și diaconi, după care a oficiat și slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică. Au luat parte autorități locale, beneficiarii și personalul deservent al așezământului social, dar și credincioși din Glimboca. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Noua biserică va avea hramul „Duminica Sfinților Români” și va fi zidită pe terenul donat de ctitorii Zaharia-Emanuel Stroiescu-Rădulescu și soția sa Nicoleta Alexandra. Stareță va fi rasofora Adriana Jurj, iar duhovnic ieromonahul Neofit Linte.