Sărbătoarea hramului la Schitul „Înălțarea Domnului” din Reşiţa
13 June 2024Așezământul monahal ce se află pe „Dealul Arșilor” din municipiul Reșița și-a sărbătorit hramul la Praznicul „Înălțării Domnului”. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al așezământului de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, alături de un sobor de preoți. Cântarea la strană a fost înfrumusețată de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În cuvântul de învățătură, părintele consilier a amintit credincioșilor prezenți că Înălțarea la cer a Domnului Hristos, cu trupul Său înviat și pnevmatizat, are directă legătură cu lucrarea Sa de îndumnezeire a omului, de unire a acestuia cu Dumnezeu într-o relație de iubire netrecătoare.
Credincioșii prezenți la hramul schitului aflat pe una dintre colinele ce străjuiesc Reșița au fost asemănați cu apostolii, care însoțindu-L și urcând împreună cu Domnul pe Muntele Eleon, au primit binecuvântare și bucurie mare. Această bucurie de care nu s-au mai despărțit niciodată și care a fost pentru ei garanția că Iisus este în continuare prezent în mijlocul lor, chiar dacă în alt mod, a stat la temelia primei comunități creștine, Biserica Ierusalimului și de aici și la cea a celorlalte Biserici apostolice.
Soborul slujitor împreună cu toți cei prezenți la această sărbătoare s-au rugat la Sfânta Liturghie și pentru eroii ostași ce au luptat pentru libertatea și demnitatea poporului român, cât și pentru păstrarea credinței ortodoxe strămoșești. Părintele consilier a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile.
Construcţia schitului „Înălțarea Domnului” din Reşiţa a început în toamna anului 2004 pe terenul donat de o familie de credincioşi din municipiul de pe Bârzava. Așezământul monahal are un corp de chilii unde se află Paraclisul de iarnă, târnosit de Preasfințitul Părinte Lucian în anul 2009. În prezent se lucrează la Biserica Mare a schitului, ce va avea hramul „Buna Vestire” și „Înălțarea Domnului”.