Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cinstiți la Schitul Bogâltin

29 June 2024 Off By Herea Darius
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cinstiți la Schitul Bogâltin

Sâmbătă, 29 iunie, Schitul Bogâltin a devenit un loc de pelerinaj și comuniune în rugăciune prin prăznuirea hramului lăcașului de cult, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Mulți credincioși s-au împărtășit și cu Sfintele Taine, întrucât această sărbătoare este precedată și de o perioadă de post care îndeamnă credincioșii la a urma exemplul de viețuire duhovnicească și de mărturisire a credinței a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, așa cum subliniază și părintele Constantin Timiș:

„Din învățătura Sfinților Apostoli Petru și Pavel învățăm că trebuie să avem o viață duhovnicească nouă în Iisus Hristos. Așa cum cei doi corifei, cei doi stâlpi ai Bisericii creștine au avut o viață curată, și noi suntem datori să avem o viață curată, dar și o credință mărturisitoare, plină de fapte bune, pentru că nu este suficient să ne mărturisim credința în Iisus Hristos doar cu cuvântul, ci trebuie să mărturisim și cu fapta.”

Părintele a mai adăugat faptul că trebuie să rămânem statornici în credință și mărturisire și atunci când întâmpinăm obstacole, ispite și încercări, privind la exemplul celor doi Sfinți Apostoli:

„Sfinții Apostoli rămân model de urmat pentru fiecare dintre noi, chiar dacă în mărturisirea lui Hristos avem de întâmpinat ostilități, ispite, încercări din partea lumii acesteia. Sfinții Apostoli Petru și Pavel au înfruntat lumea păgână, au îndemnat creștinii să se închine la adevăratul Dumnezeu și au știut să facă diferență între Creator și creatură. Astfel, rămân un model de urmat atât în viața duhovnicească, cât și în credință.”

În cadrul Liturghiei, s-au sfințit prinoasele și s-a săvârșit și o slujbă de pomenire a ctitorilor așezământului monahal. La această sărbătoare au participat autorități locale, ctitori, binefăcători ai așezământului monahal, dar și mulți credincioși și pelerini din apropiere și din alte zone ale țării.