Bucurie duhovnicească în Parohia Feneș

15 July 2024 Off By Herea Darius
Bucurie duhovnicească în Parohia Feneș

În Duminica a treia după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește în Parohia Feneș din Protopopiatul Caransebeș, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

„În anul omagial al  pastorației și  îngrijirii bolnavilor, am revenit la Feneș și ne-am rugat pentru sănătatea sufletească și trupească a credincioșilor din Feneș, ne-am rugat pentru ca Dumnezeu să reverse darurile Sale cele bogate asupra acestei comunități, iar Sfinții tămăduitori să mijlocească pentru noi și pentru a noastră mântuire înaintea tronului Preasfintei Treimi. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că avem la Feneș o comunitate bine închegată. Astăzi, au fost mulți credincioși la biserică, mulți dintre ei s-au și împărtășit cu Sfintele Taine și au ascultat cu multă atenție atât sfânta slujbă, cât și cuvântul de învățătură”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

De asemenea, Părintele Episcop a subliniat cât de important este să nu pierdem din vedere ceea ce este cu adevărat esențial pentru suflet, Împărăția Cerurilor, Domnul nostru Iisus Hristos fiind esența și scopul vieții noastre:

I-am îndemnat pe credincioși să aibă dreaptă socoteală, discernământ și să urmărească prioritățile în această viață, pentru că este foarte important ca, în societatea actuală, să fim cumpătați și să nu ne pierdem în alte lucruri inutile și nefolositoare, ci să urmărim ceea ce este esențial și cred că întotdeauna Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie prioritatea vieții noastre. Mântuitorul ne spune că «Fericiți sunt cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el». Astăzi, Mântuitorul, în predica de pe munte, în Evanghelia care s-a citit, ne îndeamnă pe toți, spunându-ne «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă». Trebuie să fim atenți, să căutăm în această viață Împărăția lui Dumnezeu, să căutăm să facem voia lui Dumnezeu, să împlinim poruncile lui Dumnezeu și toate celelalte lucruri materiale se vor adăuga nouă dacă avem credință, nădejde și dragoste. Să cultivăm, în primul rând, sfintele virtuți și să avem grijă de sufletul nostru. Să nu slujim la doi domni, ci să Îl slujim pe Dumnezeu, să ne închinăm Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfintei Treimi și să încercăm să fim buni slujitori și fideli slujitori ai Mântuitorului Hristos, căci El este sensul și esența vieții noastre.”

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos”. La bucuria duhovnicească a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Feneș au luat parte autorități locale și un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți, la timpul potrivit, au gustat și din bucuria împărtășirii din Sfintele Taine.

La sfârșit, părintele paroh i-a dăruit ierarhului o icoană cu Maica Domnului și o cruce, ca recunoștință pentru întreaga purtare de grijă arătată în păstorirea bisericii din Feneș. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Feneș a fost ridicată în anul 1840.