Bucurii duhovnicești în Valea Almăjului

8 July 2024 Off By Pavel Canea
Bucurii duhovnicești în Valea Almăjului

În duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Moceriș din Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul a ales această zi pentru a binecuvânta lucrările efectuate la exteriorul bisericii, dar și pentru a sfinți pictura din interiorul sfântului locaș, ce a fost restaurată.

După slujba de sfințire, Părinte Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Au participat autorități locale, numeroși credincioși din localitate, dar și din împrejurimi, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

Pentru activitatea ce o desfășoară părintele paroh Călin Smeu, ierarhul l-a hirotesit iconom, iar ctitorilor Adrian Stoicu și soției sale Luisiana, le-a oferit ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa I pentru mireni, respectiv clasa a doua pentru mireni. De asemenea, tuturor celor ce au contribuit la înfrumusețarea sfântului locaș Părintele Episcop le-a oferit diplome de recunoștință.

„Îl rugăm pe Domnul să binecuvinteze pe mai departe această comunitate euharistică, harnică și darnică, mai ales că aici în Almăj avem preoți devotați, preoți foarte buni, harnici, dar și credincioși receptivi. Bisericile sunt înnoite, sunt înfrumusețate periodic și bineînțeles sunt pline în fiecare duminică și sărbătoare, pentru că bunii noștri credincioși, atunci când aud clopotul, lasă grija lumii acesteia și vin la sfânta biserică, deoarece în sfânta biserică noi ne pregătim pentru Împărăția lui Dumnezeu, de fapt biserica este laboratorul mântuirii și învierii noastre”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Dumnezeu să ne ajute să fim pe mai departe alături de preoții și de credincioșii noștri și tot timpul să ne aducem aminte de jertfa Sfinților Apostoli, mai ales că astăzi am auzit la sfânta evanghelie cum cei 4 apostoli s-au jertfit pentru activitatea de evanghelizare a lumii, înțelegând că trebuie să fie și să rămână pescari de oameni. Mântuitorul i-a chemat și ei au lăsat totul, au devenit pescari de oameni și după Cincizecime s-au dus până la marginile pământului și L-au propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos, unii dintre ei au avut parte de moarte martirică. Așadar, să-i urmăm pe Sfinții Apostoli și să încercăm și noi să avem dreaptă socoteală și atunci când Dumnezeu ne cere, să lăsăm grijile lumești, să fim capabili să spunem și noi împreună cu Apostolii: da Doamne, eu vin după Tine, las totul și te urmez până la sfârșitul vieții!”, a explicat ierarhul.

Construită din materialul aflat la îndemână, piatră şi cărămidă, în stil baroc vienez provincializat, biserica s-a ridicat cu sprijinul nemijlocit al locuitorilor care au depus mari eforturi pentru construcţia ei, în anul 1802. A fost sfinţită în  1805 de către Episcopul Iosif Ioanovici Șacabent al Caransebeşului şi Vârșețului. Pictura interioară s-a făcut în anul 2003 de către pictorul Valeriu Dragomir.

Așezământul bisericesc-cultural „Sfinții Români”- Borloveni

Tot duminică, în cursul după-amiezii, Părintele Episcop Lucian, a pus piatra de temelie pentru biserica Așezământului bisericesc-cultural „Sfinții Români”- Borloveni, ce se va ridica pe dealul ce străjuiește satul Borlovenii Vechi. Sfântul locaș cu hramul „Duminica Sfinților Români” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” va fi construit din lemn, respectând arhitectura bisericilor de lemn din Banat și a fostei biserici de lemn existente în satul Borlovenii Vechi.