Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș
21 July 2024Cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Episcopia Caransebeș a fost sfinţit în 12 septembrie 2010 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Noua Catedrală a Eparhiei Banatului Montan a primit atunci și al doilea hram, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, hramul principal fiind Învierea Domnului. Astăzi, în duminica a 4-a după Rusalii, a doua zi după sărbătoarea Sfântului Ilie, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în acest sfânt locaș, considerat „maica” tuturor bisericilor din Eparhie.
Numeroși credincioși au participat la sfânta slujbă, împărtășindu-se o parte dintre ei cu Sfintele Taine, dar și din cuvântul de binecuvântare al ierarhul rostit la final. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei, dirijat de părintele profesor Petru Paica.
Pericopa evanghelică din această duminică a fost tâlcuită de părintele Mihail Călin, slujitor al Catedralei.
„Cu bucurie sfântă am slujit astăzi la Catedrala noastră Episcopală din Caransebeș, pentru că și această Catedrală a Banatului de Munte este ocrotită de Sfântul Ilie. Într-adevăr hramul principal al Catedralei este praznicul Învierii Domnului, dar în 12 septembrie 2010, când a fost târnosită această Catedrală, a primit și un al doilea hram din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a ținut foarte mult ca aici la Caransebeș să avem la Catedrala noastră episcopală și un al 2-lea hram, pe lângă hramul Învierii Domnului. Am ținut și eu foarte mult ca iată în a doua zi de hram, în a doua zi de cinstire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, să fim aici împreună cu preoții și credincioșii Catedralei noastre și să-l cinstim așa cum se cuvine, chiar dacă suntem în a doua zi, pe Sfântul Ilie, care ocrotește nu numai Catedrala noastră episcopală din Caransebeș, ci și multe mănăstiri, schituri și biserici din Eparhia Banatului de Munte, fiind considerat ocrotitorul Banatului încă din secolul al 18-lea. Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a venit cu multă dragoste în 12 septembrie 2010 ca să târnosească această biserică, această mamă a bisericilor din Episcopia istorică a Caransebeșului”, a afirmat Părintele Episcop la final.
Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea, care, în vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910-1919) a vorbit de nenumărate ori de necesitatea ridicării unei noi catedrale.
În prezent acest sfânt locaș se află în proces de înfrumusețare cu veșmântul picturii.