Masterclass în cânt și dirijat coral, la a X-a ediție
12 July 2024Joi, 11 iunie, în Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș au răsunat armonii muzicale în cadrul evenimentului „Masterclass în cânt și dirijat coral”, ajuns la cea de-a X-a ediție, sub bagheta maestrului Emanuel Pecingină, care împlinește, în acest an, 60 de ani de viață și 35 de ani de activitate dirijoral-corală
Corul de cameră „Cantus Redividus” sau „Madrigalul Bănățean”, dirijat de maestrul Emanuel Pecingină, a încântat și în acest an auditoriul cu câteva opere extraordinare interpretate cu profesionalism, tema din acest an al cursului de cânt și dirijat coral fiind muzica corală sacră.
Piesele pe care le-a interpretat Corul „Cantus Redivivus” sub bagheta maestrului Emanuel Pecingină au fost alese din toate regiunile țării și au avut caracter religios, patriotic și folcloric. Câteva piese au fost dirijate de unii dintre membrii corului, cei care au participat la cursurile de masterclass de cânt și dirijat coral pe care maestrul Pecingină le-a susținut în cel de-al zecelea an al evenimentului, având ca scop încurajarea cântării corale și a activității dirijorale.
„Deși străbatem o perioadă cu temperaturi ridicate am avut plăcerea să primim vizita corului « Cantus Redividus » care s-a pregătit în ultima perioadă în cadrul acestui masterclaas condus de domnul profesor Emanuel Pecingină. Ne bucurăm de fiecare dată să ne revedem, mai cu seamă că domnia sa este originar din Banat și iată cu acest prilej aniversând 60 de ani de viață și 35 de ani de carieră muzicală, a revenit în municipiul de Timiș și Sebeș. Muzica corală reprezintă foarte mult pentru Banat, iar dacă ne gândim la cetatea Caransebeșului putem să amintim cel puțin 3 nume: Antoniu Sequens, Timotei Popovici sau Gheorghe Dobreanu. Aceste nume sunt legate de muzica corală, sunt legate de compozițiile și aranjamentele corale dar în același timp sunt legate de formațiunile corale sau, de tot ceea ce înseamnă fenomenul muzical din Episcopia Caransebeșului. Felicităm pe cei care în timpul lor liber s-au preocupat să dea sens muzicii corale și să o pună la inima tuturor celor care sunt interesați de aici, din Banat, să se hrănească din tot ceea ce înseamnă fenomenul muzical coral”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț.
În încheiere, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului, i-a înmânat profesorului Emanuel Pecingină Diploma de excelență și medalia comemorativă „Mitropolit Nicolae Corneanu”, atât ca recunoștință pentru armoniile muzicale care au împodobit Catedrala Episcopală, cât și pentru a marca tripla aniversare: 60 de ani de viață, 35 de ani de activitate dirijoral-corală și 10 ani de „Masterclass în cânt și dirijat coral”.