Rugăciune intensă la sărbătoarea Sfântului Ilie
20 July 2024Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit anul acesta în mod deosebit în Eparhia Banatului Montan, întrucât 16 sfinte locașuri și-au sărbătorit hramul, printre care Catedrala Episcopală din Caransebeș. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit vineri, 19 iulie, în ajunul prăznuirii Sfântului Ilie, la Mănăstirea Vasiova. Ierarhul a săvârșit aici Vecernia cu Litie și Acatistul Sfântului Ilie, în prezența a numeroși credincioși, în altarul de vară al așezământului monahal. La această mănăstire a viețuit Sfântul Cuvios Calistrat Bobu, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Română.
Astăzi, la sărbătoarea Sfântului Ilie, clerici și credincioși au urcat pe Muntele Semenic pentru a-I aduce slavă lui Dumnezeu și a-l cinsti pe Sfântul Ilie, împreună cu Părintele Episcop Lucian. De dimineață, ierarhul a binecuvântat clopotele din fața Schitului „Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic, după care, alături de un sobor de preoți și diaconi și numeroși pelerini, a mers în procesiune până la Scăldătoarea Vulturilor, un izvor cu apă curată și rece, care s-a dovedit a avea puteri tămăduitoare în ziua Sfântului Ilie. Aici Părintele Episcop a săvârșit slujba de sfințire a apei și a binecuvântat acest izvor.
În continuare, Preasfințitul Lucian a oficiat Sfânta Liturghie într-un altar de vară amenajat special pentru această zi pe golul alpin al Muntelui Semenic.
„Foarte mulți credincioși și-au îndreptat pașii astăzi la Schitul de pe Muntele Semenic, pe această înălțime. Lângă «Scăldătoarea Vulturilor», în secolul al XIX-lea a fost o biserică de lemn care a ars, dar din biserica veche a rămas neatinsă icoana Maicii Domnului care până astăzi este socotită făcătoare de minuni și se păstrează în biserica cea nouă a Schitului din stațiunea Semenic. Am ales ca în acest an să facem din nou procesiune pe Muntele Semenic, chiar aici la «Scăldătoarea Vulturilor» pentru că suntem în anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și această apă este socotită tămăduitoare. Tradiția spune că vulturii vin aici din când în când și tulbură apa, se scaldă în această baie. Este o legendă, o tradiție, dar noi credem că apa de la această scăldătoare este tămăduitoare pentru cei care o iau și o primesc cu multă credință și rugăciune. Dacă ne rugăm cu adevărat și dacă credem în Dumnezeul cel viu și adevărat apa sfințită sau apa de la un izvor tămăduitor devine apă benefică și pentru sufletul și pentru trupul celui bine credincios”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
Numeroșii credincioși care au urcat în pelerinaj pe Muntele Semenic au avut posibilitatea să se închine la Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Călugăra și la moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” Caransebeș – metoc episcopal. De asemenea, a fost pusă spre închinare și icoana Maicii Domnului ce a rămas în mod miraculos singurul obiect în urma incendiului ce a mistuit vechiul așezământ monahal și care se păstrează în prezent în biserica Schitului Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic.
Un astfel de pelerinaj pe Muntele Semenic la „Scăldătoarea Vulturilor” a mai fost organizat de Episcopia Caransebeșului în anul 2008.
La Mănăstirea Vasiova Sfânta Liturghie a fost oficiată sâmbătă, 20 iulie, din încredințarea Părintelui Episcop, de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul Schitului de pe Muntele Mic, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de delegatul Preasfințitului Lucian, părintele protopop Virgil Voinea.