Sfântul doctor fără de arginți Pantelimon a fost cinstit la Caransebeș

27 July 2024 Off By Pavel Canea
Sfântul doctor fără de arginți Pantelimon a fost cinstit la Caransebeș

În ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, numeroși credincioși din Banatul de Munte, dar și din alte părți, și-au îndreptat pașii la schitul din Caransebeș, ocrotit de acest sfânt tămăduitor, doctor fără de arginți. Aici, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, de către părintele Marius Dănănău, inspector eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cei ce au venit să se roage în ziua hramului au avut bucuria să se închine și la părticica din moaștele sfântului tămăduitor, aduse la acest așezământ monahal în anul 2017, din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar cei care s-au pregătit în prealabil s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La momentul potrivit, au fost binecuvântate și prinoasele ce au fost pregătite pentru această zi de sărbătoare. Răspunsurile liturgice au fost date de un grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Părintele inspector le-a vorbit celor prezenți la finalul Sfintei Liturghii despre cum mucenicii dau cea mai frumoasă mărturie despre Hristos, pentru că ei și-au dat viața pentru El. „A-ți da viața pentru Hristos este cea mai mare dovadă de iubire și de mărturisire. Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este unul dintre mucenicii care au făcut acest lucru, a preferat să-și dea viața, decât să renunțe la Hristos. Mântuitorul nu era pentru Sfântul Pantelimon o idee, ci o realitate, care făcea parte din carnea și sângele lui. Dacă ar fi renunțat la Hristos, ar fi fost echivalent cu a renunța la sine însuși. Câți dintre noi avem această putere să dăm mărturie cu întreaga noastră ființă despre credința noastră? Câți putem spune, în adevăratul sens al cuvântului, că suntem în stare să ne dăm viața pentru Hristos? Să luăm exemplul Sfântului Pantelimon care a fost medic și să nu renunțăm așa ușor la Dumnezeu. Să-L punem pe Dumnezeu pe primul loc în viața noastră orice funcție am ocupa și orice stare socială și materială am avea.”

Sfântul Pantelimon a trăit în primele veacuri creștine, primind cununa muceniciei în anul 303. El a fost medic, iar după ce a fost botezat în credința creștină, prin harul primit și prin tratamentele sale îi vindeca pe cei bolnavi de multe boli incurabile. Nu le cerea nimic drept plată celor pe care îi vindeca de boli și neputințe. De aici i se trage și numele de „doctor fără de arginți”. În momentul decapitării sfântului din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment.