Conferința de prezentare a ITO Banatul de Munte, la Reșița

28 August 2024 Off By Herea Darius
Conferința de prezentare a ITO Banatul de Munte, la Reșița

Miercuri, 28 august, în Centrul Civic  al Municipiului Reșița a avut loc conferința de presă susținută de organizatorii ITO Banatul de Munte, în cadrul căreia au fost prezentate, pe larg, informații referitoare la derularea evenimentului care se va desfășura la Reșița, în perioada 29 august – 1 septembrie.

Evenimentul de prezentare a fost moderat de către părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, cel care a prezentat, în debut, informații generale despre ITO Banatul de Munte, care va reuni la Reșița 500 de tineri, dintre care 300 din județul Caraș-Severin, la care se adaugă 200 de tineri din țară și străinătate. Este vorba de tineri pronveniți din 17 eparhii de pe cuprinsul Patriarhiei Române, precum și de două delegații din Republica Moldova (Episcopia Basarabiei de Sud) și Serbia (Episcopia Daciei Felix).

La eveniment a fost prezent și primarul Municipiului Reșița, domnul Ioan Popa, care a felicitat inițiativa tinerilor de la ATOR Banatul de Munte și a reafirmat sprijinul instituției pe care o conduce, în buna desfășurare a evenimentului.

Programul ITO Banatul de Munte a fost prezentat, pe larg, de către reprezentanți ai echipei de organizare a proiectului, care au oferit detalii cu privire la locația, specificul și contextul de desfășurare al activităților de pe cuprinsul celor patru zile.

ITO Banatul de Munte va debuta joi, 29 august, la orele după-amiezii, cu primirea delegațiilor din județ, din țară și din străinatate, la cele trei internate școlare reșițene, urmată de cină și de un interesant program de socializare și intercunoaștere.

Reuniunea tinerilor va debuta, propriu-zis, cu o slujbă de Tedeum, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, vineri, 30 august, de la ora 10, în Centrul Civic al Reșiței, urmată de mesaje din patea organizatorilor și invitațiilor și de defilarea delegațiilor de tineri. Tot în cursul zilei de vineri, cei 500 de tineri vor lua parte la un treasure hunt urban, prin intermediul căruia vor descoperi patrimoniul orașului și vor interacționa cu localnicii, apoi, de la ora 18:00, cu toții vor lua partea la Procesiunea Tinereții, pe traseul Colegiul Național „Traiana Lalescu” – Bd. Revoluția din Decembrie – Centrul Civic. După rugăciunile de seară și cină, tinerii vor paricipa la concertul artistic susținut de trupa Phaser și bandul Ale & Fly ft. Crisi.

Sâmbătă, 31 august, după rugăciunule de dimineață, va avea loc, la Sala Polivalentă din centrul orașului, conferința pentru tineri susținută de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de care se va afla Părintele Arhimandrit Casian Rușeț – consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului. În cea de-a doua parte a zilei, tineri vor participa la o serie de ateliere artistice, intitulate sugestiv „Între tradiție și noutate”, organizate în Parcul Cărășana, unde meșteri populari, dar și tineri voluntari, români și străini, vor oferi participanților un mix de experiențe din zona tradițiilor și specificului cultual al zonei. Ziua se va încheia la Stema UCMR de deasupra Reșiței, acolo unde tinerii vor lua partea la un foc de tabără și la un program artistic susținut de tineri invitați.

Ultima zi a evenimentului, duminică 1 septembrie, va debuta cu Sfânta Liturghie Arhierească, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Cartierul Muncitoresc, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin și un sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii se va marca finalul evenimentului, prin mesaje din partea organizatorilor și, după masa de prânz, delegațiile de tineri vor pleca spre casele lor.

ITO Banatul de Munte se desfășoară cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, în organizarea Episcopiei Caransebeșului, ATOR Banatul de Munte și cu sprijinul Primăriei Municipiului Reșița și a mai multor instituții și organizații județene și locale.