Gherteniș – 200 de ani de la construirea Bisericii
18 August 2024Anul acesta, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Gherteniș a împlinit 200 de ani de la ridicarea și sfințirea ei. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în mijlocul credincioșilor Parohiei Gherteniș, unde a sfințit exteriorul bisericii și placa aniversară de pe frontispiciul acesteia, și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
„Am prăznuit și hramul bisericii de la Gherteniș, dar am și aniversat împreună cu fiii și fiicele satului 200 de ani de la ridicarea acestei biserici. I-am îndemnat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să aibă grijă în continuare de această biserică, pentru că moșii și strămoșii lor au ridicat această biserică cu multă trudă în vremuri grele, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. La mijlocul secolului al XVII-lea, a existat la Gherteniș o altă biserică, una mult mai mică, dar, după anul 1800, credincioșii de la Gherteniș au dorit să ridice o biserică frumoasă, spațioasă, generoasă și iată că, după 200 de ani, credincioșii ortodocși se roagă în această Biserică închinată Maicii Domnului”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.
Ierarhul a mai adăugat faptul că, în prezent, lucrătorii în via Domnului din Parohia Gherteniș sunt oameni vrednici, în frunte cu părintele paroh:
„L-am felicitat și pe părintele paroh, Ciprian Graure, pentru că dânsul, de 6 ani, lucrează foarte frumos în această parohie. A amenajat și casa parohială, și curtea bisericii arată foarte bine, iar credincioșii sunt foarte mulțumiți de activitatea părintelui paroh. Am înmânat mai multe diplome de recunoștință ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici și i-am felicitat pe toți cei prezenți, pentru că este o zi cu adevărat importantă pentru toată comunitatea euharistică din Gherteniș. Sărbătorim bicentenarul bisericii, dar și hramul bisericii, chiar dacă suntem după câteva zile de la praznicul Adormirii Maicii Domnului, dar știm că acest praznic al Maicii Domnului din luna august durează până în 23 august, când va avea loc încheierea sau Odovania praznicului.”
Bucuria comuniunii în rugăciune și Cuvânt a fost desăvârșită de cea în jurul Potirului, iar frumusețea Liturghiei a fost completată de răspunsurile liturgice oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În semn de recunoștință și prețuire pentru dragostea față de Biserica lui Hristos și implicarea în înfrumusețarea ei, ctitorii și binefăcătorii au primit ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron” Cristea precum și diplome de recunoștință. La slujbă, au participat autorități locale și numeroși credincioși dintre care foarte mulți îmbrăcați în costume populare specifice zonei. Părintele paroh i-a oferit ierarhului și soborului slujitor plachete aniversare.
La final prof. Ioan Albu o prezentat câteva repere istorice din viața bicentenară a bisericii din Gherteniș. Istoria orală vorbeşte despre existenţa unui prim lăcaş de cult în imediata apropiere a actualei biserici, lăcaş ce a primit în 1756 un antimis. Biserica actuală a fost edificată în anul 1824 sub preotul Vasile Popovici şi epitropul Nicolae Simion.