Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

17 August 2024 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În lumina praznicului „Adormirii Maicii Domnului”, vineri, 16 august, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cinstindu-i pe sfinții Martiri Brâncoveni, care în 15 august 1714, s-au jertfit pentru credința în Domnul Iisus Hristos.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru mama Părintelui Episcop, trecută la cele veșnice în urmă cu 5 ani, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului.

Au participat la sfintele slujbe numeroși credincioși dintre care mulți s-au împărtășit și cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cursul după-amiezii, Părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire și la mormântul părinților, aflat la Mănăstirea Românești din Arhiepiscopia Timișoarei.

„Este important să fim împreună în rugăciune. Să ne pomenim unii pe alții în rugăciunile noastre particulare, dar mai ales la Sfânta Biserică și îndeosebi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Se cuvine să îi pomenim pe cei care au plecat din lumea aceasta. Ei nu mai pot face dincolo nimic, de aceea, Mântuitorul ne spune «lucrați cât este ziuă, căci vine întunericul, când nimeni nu mai poate să facă nimic». Trebuie să îi pomenim pe cei care au plecat din lumea aceasta și să ne rugăm pentru ei, deoarece rugăciunile noastre îi ajută foarte mult pe cei care nu mai sunt în Biserica luptătoare”, a afirmat Părintele Episcop.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani a doamnei Dosia Quint, fidelă credincioasă a Bisericii strămoșești, mama doamnei doctor oftalmolog Felicia Quint, tot vineri, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit o slujbă de mulțumire, fiind alături de doamna Dosia la un secol de viață. Părintele Episcop a felicitat-o, i-a dăruit o icoană, o Sfântă Scriptură și i-a conferit ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a doua pentru mireni.