Corul Catedral sub bagheta timpului 1924-2024
23 September 2024Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, luni, 23 septembrie 2024, de la ora 10, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului s-a desfășurat masa rotundă cu tema: „Personalități ale vieții culturale din Banat, în secolele XIX-XX”.
Activitatea științifică se înscrie în cadrul aniversării a 100 de ani de activitate a Corului Catedral Caransebeș și are drept scop aducerea în atenția publicului, a personalităților care și-au adus aportul în viața culturală a orașului Caransebeș și a Banatului.
În cadrul acestei mese rotunde au susținut prelegeri istorici, preoți și cercetători care au prezentat aspecte din viața corului, medalioane ale unor dirijori ai corului precum și personalități care și-au legat viața de activitatea acestuia. La eveniment au luat parte Prea Onorați Părinți Protopopi ai Caransebeșului, foști și actuali membrii ai corului precum și elevi seminariști. Manifestarea a fost moderată de delegatul Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, arhim. Casian Rușeț, consilier cultural.
„Aniversarea Corului Catedralei Episcopale din Caransebeș la împlinirea celor 100 de ani de activitate, are multiple conotații, conotații care sunt verificate și de amplitudinea evenimentelor pe care le organizează cu acest prilej. Astfel, dacă în perioada pascală Corul Catedralei fost aniversat prin ideea interferenței muzicale dintre Corul Catedralei și celelalte instituții de cultură cu relevanță muzicală, de această dată, în aceste zile, Corul Catedral își aniversează cei 100 de ani de activitate și prin prisma celorlalte coordonate, și anume: coordonata sau activitatea culturală care a fost aniversată prin această sesiune de comunicări, în care s-a discutat despre importanța corului de-a lungul celor 100 de ani de activitate, dar și amploarea culturală a dirijorilor care au instruit și dirijat acest cor. Iar, în această zi, deopotrivă, s-a aniversat și s-a sărbătorit și coordonata muzicală, prin acest recital de cântări corale găzduit de Catedrala istorică «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», recital care s-a încheiat cu reprezentația Corului Catedral care, iată, alături de ceilalți invitați au actualizat relevanța și importanța cântării corale, în actualitate”, a subliniat părintele Casian.
La final, doamna prof. Maria Ponețchi, dirijor al Corului Catedral, a oferit tuturor celor care au susținut prelegeri în cadrul acestui eveniment au primit plachete de participare.
Ziua aniversară a continuat seara, de la ora 18, în Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș cu concertul omagial intitulat „Corul Catedral sub bagheta timpului”. În debutul manifestării Corul Catedralei istorice „Sfântul Gheorghe” din Caransebeş a interpretat piese alese din repertoriul propriu. Ca de fiecare dată, coriștii aflați astăzi sub bagheta distinsei profesoare Maria Ponețchi, au dovedit o prezență scenică adecvată și o interpretare aleasă. În continuare au urcat pe soleea catedralei vechi: Corul Grănicerii Văii Bistrei, Corul Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeș, Corul „Armonia” din Bocșa și Corul „Andrei Ghidiu” al Protopopiatului Caransebeș. (Pr. Romulus Frîncu)