Eveniment de lansare și prezentare a proiectului „Tineri pentru Anina!”

27 September 2024 Off By Herea Darius
Eveniment de lansare și prezentare a proiectului „Tineri pentru Anina!”

Școala Gimnazială din cartierul Steierdorf al orașului Anina a găzduit marți, 24 septembrie, evenimentul de lansare și prezentare a proiectului „Tineri pentru Anina”, implementat de filiala locală a ATOR Banatul de Munte, în parteneriat cu mai mulți parteneri din localitate.

Evenimentul a fost moderat de către Georgiana Ciucur, consilier vocațional în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și mentor în cadrul proiectului, și a reunit,  laolaltă, o mare parte din oamenii activi ai orașului minier din inima Munților Aninei, dintre care amintim: domnul viceprimar cu atribuții de primar Danu Daniel Ion, directorul  Liceului Teoretic Mathias Hammer, domnul Cornel Boboescu, preoții din Anina, Celnic și Steierdorf, profesori însoțiți de elevi și părinți, reprezentanți ai asociației deja cunoscute în Anina – Il Gioccaollo. „Tineri pentru Anina!” esteun proiect al tinerilor pentru tineri, o inițiativă a ATOR Banatul de Munte, și este cofinanțat de Corpul European de Solidaritate, un proiect cu și despre voluntariat, în cele mai frumoase forme ale sale.

Prin acest proiect dorim ca tinerii să fie mai implicați în comunitate, mai atenți la cei de lângă ei și mai responsabili cu mediul înconjurător. Se dorește consolidarea unui nucleu de tineri voluntari, bine închegat, dornic să ajute și pregătit în orice situație. În esență, ne dorim formarea unei frumoase familii în comunitatea orașului nostru”, a subliniat  părintelui Daniel Nap, managerul acestui proiect, în debutul evenimentului.

În continuare, s-a prezentat echipa de implementare, formată din 5 membri, toți voluntari cu experiență în lucrul cu tinerii, iar o parte din aceștia au împărtășit din experiențele avute anterior și despre impactul practicării voluntariatului asupra vieții lor: personale, sociale, școlare, familiale. De asemenea, au fost prezentate obiectivele și activitățile care se doresc a fi desfășurate pe parcursul celor 12 luni de derulare a proiectului, la  nivelul orașului Anina.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, domnul director Cornel Boboescu, al Liceului Teoretic Mathias Hammer, școală parteneră în acest proiect, a transmis o veste îmbucurătoare pentru comunitatea din Anina și anume că, în acest an școlar, s-a înregistrat o creștere a numărului de elevi, comparativ cu anii precedenți când, de la an la an, se înregistrau scăderi semnificative privind numărul elevilor înscriși în școlile din oraș.

Domnul viceprimar Daniel Danu i-a încredințat pe cei prezenți de sprijinul Primăriei Anina, nu doar pe parcursul derulării proiectului, ci și la toate acțiunile ce se vor desfășura cu și pentru tineri.

Reprezentantul Asociației Il Gioccatollo, Giancluca Faina, și-a exprimat, la rândul său, satisfacția, atunci când s-au prezentat obiectivele proiectului, deoarece nevoia de voluntari bine instruiți, empatici și cu dorință și voință de a dărui timp din timpul tău – așa cum frumos a definit voluntariatul doamna învățătoare Adriana Rus – este una foarte mare, în cadrul asociației sale.

În urma tuturor intervențiilor avute, din rândul profesorilor, al părinților, al preoților, s-au format niște punți ce leagă obiective și valori comune, punți ce abia așteaptă să fie tasate, umblate, cunoscute, pentru că: lucrurile mărețe se pot face mult mai ușor și frumos împreună. Răbdare și iertare. Dorință. Voință. Iubire. Dăruire. Timp. Jertfă. Bucurie. Și multe altele spuse și nespuse ne-au adunat astă seară împreună ca să sprijinim frumosul proiect al ATOR BM filiala Anina, o filială care, iată, își reia activitatea la nivel local, cu prilejul activității la nivel local”, a concluzionat Georgiana Ciucur, moderatorul evenimentului.

Proiectul „Tineri pentru Anina!” este implementat de ATOR Banatul de Munte,  cofinanțat prin Corpul European de Solidaritate, cod proiect: 2024-1-RO01-ESC30-SOL-00028234 și se va derula pe parcursul unui an, în perioada septembrie 2024 – august 2025.