Praznicul Crucii în Episcopia Caransebeșului
14 September 2024Crucea-monument de pe Muntele Mic a adunat și anul acesta arhierei, preoți, diaconi, autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și numeroși credincioși la sărbătoarea „Înălțării Sfintei Cruci”. Pelerinajul organizat de Episcopia Caransebeșului încă din anul 2006 a adus multă bucurie duhovnicească tuturor celor care au ales ca sâmbătă, 14 septembrie, să se alăture la nevoința procesiunii de la intrarea în stațiunea Muntele Mic, până la cota de 1670 metri, unde se află Crucea-monument, ridicată pentru eroii bănățeni.
La orele dimineții, Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, împreună cu un sobor de preoți, Armata Țării, sute de credincioși, printre care foarte mulți copii și tineri, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, dar și tineri ai Asociației „Anastasia” din Episcopia Severinului și Strehaiei, au pornit în procesiune până la baza Crucii-monument. Ajunși aici, ierarhii împreună cu un sobor de preoți și diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară special amenajat pentru această sărbătoare. În cadrul acesteia a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii Crucii-monument.
Cu prilejul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, la pelerinajul de pe Muntele Mic au fost aduse spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru, moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Schitul „Sf. Pantelimon” din Caransebeș și moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Schitul Feneș, cel dintâi sfânt fiind considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, iar cel de-al doilea, mare ierarh tămăduitor și doctor fără de arginți.
„În acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu, au fost foarte mulți credincioși care au urcat împreună cu noi. Chiar dacă vremea a fost nefavorabilă noi am organizat acest pelerinaj, care a devenit o tradiție în Episcopia Banatului de Munte. Am binecuvântat pe această înălțime sfântă Împărăția Preasfintei Treimi, ne-am rugat pentru pacea a toată lumea, pentru pacea dintre oameni și dintre popoare, ne-am rugat și i-am pomenit pe cei bolnavi, pe cei aflați în suferință și i-am pomenit pe toți ctitorii, închinătorii, ostenitorii și binefăcătorii sfintelor noastre biserici și mănăstiri. Sfântul Pantelimon s-a rugat împreună cu noi astăzi și Sfântul Ierarh Nectarie taumaturgul, iar Maica Domnului ne-a ocrotit și ne-a acoperit pe toți cu cinstitul ei acoperământ”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
„Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi, pelerinii care și-au asumat pe această vreme nefavorabilă un drum al crucii aici pe Muntele Mic. Dumnezeu să primească jertfa și osteneala tuturor, să fie cu noi, să ne binecuvinteze și să ne întărească ca în fiecare an la praznicul «Înălțării Sfintei Cruci» să fim aici în număr și mai mare și să ne rugăm împreună. Vrem să fim și să rămânem pe calea crucii, căci drumul crucii ne aduce mântuirea sufletească. Suntem datori să ne asumăm crucea vieții și să ne ostenim mai mult pentru iertarea păcatelor noastre și pentru a ajunge în Împărăția Cerurilor, pentru că numai prin osteneală, jertfă și nevoință putem dobândi Împărăția Luminii și Învierii lui Hristos”, a mai spus Părintele Episcop.
La final, au fost depuse coroane din partea oficialităților și a avut loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara. După sfintele slujbe și programul militar toți pelerinii au primit și pachete cu o mică gustare din partea organizatorilor.
Stațiunea „Muntele Mic” a luat ființă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic, o cruce de lemn mai mică. În anul 2003-2004 a fost ridicată actuala cruce metalică, structurată din oțel laminat cu o înălțime de 27 metri, recunoscută ca fiind una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat.
Bucurie duhovnicească la Mănăstirea Petroșnița
În ajunul praznicului „Înălțării Sfintei Cruci” Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie la Mănăstirea Petroșnița ce are ca hram această sărbătoare. După slujbă, Părintele Episcop Lucian împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, și Preasfințitul Părinte Siluan, a binecuvântat cele 4 clopote ale acestui așezământ monahal.