Sfântul Ierarh Dionisie prăznuit în Catedrala eparhială din Cahul
18 September 2024Marți, 17 septembrie 2024, în Catedrala „Sf. Ier. Dionisie” și „Sf. M. Mc. Dimitrie” din municipiul Cahul, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de ierarhi din care au făcut parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de un ales sobor de preoți, diaconi și mulțime de credincioși, veniți de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a cinsti pe Sfântul Ierarh Dionisie, ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud și al Catedralei Eparhiale din municipiul Cahul.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Veniamin a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Dionisie și despre modul minunat prin care Dumnezeu a descoperit sfintele sale moaște și lucrarea de canonizare.
Etapele și procedura de canonizare a Sfântului Ierarh Dionisie au fost întocmite de către Episcopia Basarabiei de Sud, prin grija și strădania Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin, fiind aprobată de Sinodul Mitropoliei Basarabiei, iar ulterior, la data de 25 octombrie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Sfântului.
Proclamarea canonizării a avut loc un an mai târziu, la data de 27 octombrie 2019, la prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a cărui nume la primit la botez, pe Colina Bucuriei de pe Dealul Patriarhiei din București.
În mod providențial, la evenimentele prilejuite de prăznuirea ocrotitorului Bucureștilor, au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Filofteea de la Curtea de Argeș, sfântă la care Sfântul Ierarh Dionisie a avut multă evlavie și adesea mergea și se ruga, în vremea cât a păstorit eparhia Argeșului.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Veniamin a evidențiat evlavia poporului față de Sfântul Ierarh Dionisie, arătând faptul că atât la Mănăstirea Suruceni, cât și la celelalte mănăstiri și biserici unde au fost oferite fragmente din cinstitele sale moaște, Sfântul adună mulțime de credincioși care vin să se roage și să mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile.
Totodată, a vorbit credincioșilor și despre sfinții canonizați recent de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a cărăror proclamare va avea loc în anul 2025, iar printre aceștia fiind mai mulți sfinți din Basarabia, precum Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia și Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, arătându-și bucuria și recunoștința lucrării minunate ale lui Dumnezeu pentru poporul binecredincios din Basarabia.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Lucian a vorbit despre cinstirea sfinților, făcând o paralelă între ocrotitorul eparhiei Basarabiei de Sud și a Sfântul Iosif de la Partos. Totodată, ierarhul a apreciat lucrarea deosebită a Preasfințitului Părinte Veniamin, cat mai ales zelul și devotamentul slujirii Mântuitorului Hristos, în demnitatea arhiereasca pe care a primit-o în urmă cu aproximativ 6 ani, oferind mai multe daruri care să marcheze vizita sa din Sudul Basarabiei.
În semn de recunoștință pentru bucuria de a fi în comuniune liturgică în aceste zile la Cahul, cat și pentru sprijinul oferit diferitelor proiecte ale Episcopiei Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Veniamin a oferit celor doi ierarhi, unor preoților și binefăcători, ordinul eparhial Sf. Ier. Dionisie Erhan.
De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor clericilor prezenți, maicilor de la Mănăstirea Bogdana care au oferit răspunsurile la strana, cat și tuturor pelerinilor pentru unitatea de credință prin participarea la Sfânta Liturghie și pentru dragostea și evlavia lor față de Sfântul Ierarh Dionisie. A mulțumit totodată și autorităților locale, în mod special Primăriei municipiului Cahul și Poliției care au asigurat buna desfășurare a procesiunii din ziua precedentă. După Sfânta Liturghie, ierarhii și preoți au săvârșit slujba de sfințire a casei din curtea catedralei. (Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud)