Binecuvântare arhierească în Filia Socolari

19 October 2024 Off By Herea Darius
Binecuvântare arhierească în Filia Socolari

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie,  a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii  din Filia Socolari, Protopopiatul Moldova Nouă, deoarece a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Pentru și Pavel”. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

După Sfânta Liturghie Părintele Episcop a săvârșit și slujba parastasului la 40 de zile, pentru domnul doctor Traian Gabriel Orban, fost președinte al Memorialului Revoluției din Timișoara. Domnul doctor și-a petrecut ultimii ani din viață în această localitate.

Au participat la sfintele slujbe credincioși din Socolari, din Potoc, precum și membrii familiei domnului doctor Orban.

„Am răspuns invitației familiei Orban și am venit în mijlocul credincioșilor din Socolari. Ne-am rugat împreună la Sfânta Liturghie, dar și la slujba parastasului pentru cel care a fost președintele Memorialului Revoluției din Timișoara, un prieten și apropiat al vrednicului de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu. Domnul doctor a preferat în ultimii ani mai mult liniștea, discreția, a dorit să se liniștească înainte de a pleca pe drumul veșniciei. Toată familia a fost prezentă aici, dar și familia extinsă, pentru că foarte mulți credincioși, deși este o zi lucrătoare, au venit să fim împreună, să ne rugăm și să-l comemorăm pe fiul acestei parohii. Ne-am bucurat astăzi și de faptul că numeroși credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, printre care copii și tineri”, a afirmat Preasfințitul Lucian. 

Satul Socolari din comuna Ciclova Română este așezat în apropiere de Oravița, fiind fostă localitate minieră.  În tradiția locului, denumirea localității derivă de la planta „soc” care abundă în preajma așezării.

Filia Socolari aparține de Parohia Potoc și sunt aproximativ 100 de credincioși, iar biserica parohială este ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar are și hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Sfântul locaș a fost ridicat în anul 1920.