Cateheza parohială și activitățile cu tinerii, în dezbatere la Reșița

12 October 2024 Off By Herea Darius
Cateheza parohială și activitățile cu tinerii, în dezbatere la Reșița

Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Episcopiei Caransebeșului a organizat vineri, 11 octombrie, la Casa ATOR din municipiul Reșița, o întâlnire de lucru cu responsabilii cu cateheza și coordonatorii centrelor catehetice și de tineret din eparhie.

Scopul întâlnirii a fost, în primul rând, identificarea unor modalități de intensificare a activității catehetice la nivelul eparhiei, precum și evaluarea și planificarea principalelor proiecte de tineret desfășurate în acest an. La întâlnire au fost prezenți atât coordonatorii centrelor catehetice și de tineret, cât și responsabilii cu cateheza parohială din cele patru protopopiate ale eparhiei.

În debutul întâlnirii, cei prezenți au vizionat un clip de prezentare al ITO Banatul de Munte, ediția 2024, pe baza căruia s-a făcut o scurtă analiză privind impactul acestei reuniuni la nivelul tinerilor din eparhia noastră. A urmat o scurtă prezentare a activității din prezent a rețelei de centre catehetice și de tineret, după care, Mihail Cincheză, responsabil în cadrul Biroului de catehizare, a prezentat catehezele puse la dispoziție până în prezent preoților, ca și resursă catehetică, în decursul acestui an.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, participanții, împărțiți în trei echipe de lucru, au conturat principalele direcții de activitate ale Agendei catehetice pentru anul 2025, proclamat ca Anul Centenar al Patriarhiei Române și Anul omagial al mărturisitorilor ortodocși din secolul XX. „Lucrul pe echipe a fost de bun augur pentru cei prezenți și a avut darul să genereze o serie de idei și propuneri foarte interesante pentru anul 2025, propuneri care se vor regăsi, cu siguranță, în Agenda catehetică a Biroului nostru de catehizare pentru anul viitor”, a subliniat părintele inspector Mihai Ciucur, moderatorul întâlnirii.

În final, părintele inspector a prezentat programul activităților cu tinerii, care se vor desfășura în ultimul trimestru din acest an, respectiv în perioada octombrie – decembrie. Printre cele mai importante activități se numără: taberele propuse la finalul acestei luni, respectiv „Credință și artă pentru toți” la Moldova Nouă și Școala de lideri „Tânăr și lider”, care se va desfășura la Milcoveni, spectacolul caritabil de colinde „Binele în dar” – care se va desfășura în data de 8 decembrie, la Reșița, în cadrul tradiționalei campanii umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, precum și „Crăciunul tinerilor”, care va avea loc, în acest an, la parohia Steierdorf-Anina, în data de 27 decembrie.

Atât discuțiile purtate, cât și propunerile venite dinspre participanții la această reuniune, vor sta la baza Agendei catehetice a Biroului de catehizare a tineretului, cât și la alcătuirea Agendei de proiecte și activități a Departamentului de tineret al eparhiei pentru anul 2025.

„Sunt foarte binevenite aceste întâlniri și pentru că ne putem oferi experiențe unul altuia, ținând cont de faptul că activitatea cu tinerii nu poate fi șablonată. Nădăjduiesc că întâlnirile acestea vor întări munca noastră și vor constitui un îndemn și o motivare în plus în activitatea noastră catehetică”, a mărturisit părintele Aurel Radics, de la Măureni, coordonator al Centrului de Tineret „Sf. Ier. Nicolae” din localitate.

La rândul său, părintele Silviu Ferciug, coordonatorul Centrului de Tineret „Sfântul Stelian” Bocșa, a mărturisit: „A fost o întâlnire binevenită și necesară! În activitatea cu tinerii trebuie permanent să te reinventezi și să-i surprinzi, altfel greu rămân lângă noi. Este nevoie să le oferim dragoste și suport emoțional și ei vor reveni mereu alături de noi, în Biserică”.

Nu în ultimul rând, Simona Moldovan, coordonatoarea activității primului centru de tineret din eparhie – Centrul Sf. Ecaterina Oravița – a mărturisit, la rândul ei: „În zilele noastre, orice activitate, reuniune sau întâlnire, care are ca și scop educația copiilor noștri, este binevenită și necesară. Doar așa învățăm unii de la alții, ne încurajăm unii pe alții, ne motivăm unii pe alții și ne împărtășim unii altora experiențele trăite în comunitatea din care facem parte. Doar împreună și în unitate vom reuși să  Îl împărtășim, cu adevărat, pe Hristos copiilor noștri”.

În prezent, la nivelul Episcopiei Caransebeșului funcționează, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian,  o rețea de centre catehetice și de tineret la nivelul parohiilor, iar la nivelul Biroului de catehizare a tineretului este implementată, începând cu luna ianuarie a acestui an, o strategie care are în centrul său punerea la dispoziția preoților de resurse catehetice moderne, adaptate timpurilor noastre, precum și un program de cateheze itinerante, desfășurat la nivelul rețelei de centre catehetice din eparhie.