Episcopia Caransebeșului, la ceas aniversar

6 October 2024 Off By Pavel Canea
Episcopia Caransebeșului, la ceas aniversar

Anul acesta, Episcopia Caransebeșului aniversează trei decenii de la reînființare. Cu acest prilej, sâmbătă, 5 octombrie, Eparhia Banatului de Munte a organizat un eveniment intitulat „Episcopia Caransebeșului, trei decenii de slujire, misiune și lucrare (1994-2024)”.

Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită în Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de un sobor de preoți și diaconi. La final, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii, ctitorii și binefăcătorii eparhiei, între care în mod special pentru Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului și Emilian Birdaș, episcopul ce a reînființat Episcopia Caransebeșului în urmă cu 30 de ani.

La acest eveniment a fost prezent și domnul Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, ce a primit din partea Preasfințitului Lucian Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni, precum și două medalii comemorative, confecționate special pentru acest eveniment.

În continuare a fost binecuvântată o troiță ridicată în fața Catedralei istorice și de asemenea, au fost dezvelite și binecuvântate două busturi, ale mitropolitului Nicolae Corneanu și episcopului Emilian Birdaș, amplasate tot în fața Catedralei istorice.

„În Catedrala istorică a Eparhiei noastre aducem cinstire și recunoștință înaintașilor noștri, în mod special celor care au rectitorit Episcopia Caransebeșului în anul 1994, mitropolitul de vrednică pomenire Nicolae Corneanu și episcopul care a reînviat această eparhie, Emilian Birdaș. Cei doi ierarhi astăzi comemorați au avut o contribuție majoră la reînființarea Episcopiei Caransebeșului în anul 1994, după ce regimul comunist a desființat-o abuziv în februarie 1949. Ne-am rugat Arhiereului Celui Veșnic pentru odihna sufletelor celor doi părinți și mai mari ai noștri, care ne-au grăit cu adevărat cuvântul lui Dumnezeu și ne-au dăruit multora dintre noi, cei prezenți aici, binecuvântarea, pacea și iertarea divină, iar pe unii dintre noi ne-au hirotonit în treapta diaconiei, preoției sau arhieriei. La 30 de ani de la reînființarea Episcopiei și 10 ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Nicolae Corneanu, rememorăm clipele, momentele și zilele pe care le-am petrecut împreună cu acești vrednici atleți ai lui Hristos”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Toate câte am făcut noi în această Eparhie, le-am făcut cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul oamenilor de bună credință, pentru a lăsa o moștenire frumoasă urmașilor, prețuire și dragoste părintească pentru cei care vor urma după noi. Tinerii și copiii noștri se vor bucura și credem că se vor ruga și pentru noi, căci viața unui om credincios și responsabil stă întotdeauna între cinstirea și recunoștința față de înaintași pe de o parte și prețuirea și dragostea pentru urmași pe de altă parte”, a mai spus Părintele Episcop.

Manifestarea aniversară și comemorativă a continuat în Sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului și a constat într-o expoziție foto-documentară, un film de scurtmetraj aniversar și un concert de excepție susținut de Formații camerale ale Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

La această sărbătoare au participat autorități centrale, județene și locale, civile și militare, precum și preoți și credincioși din Caransebeș.