Mănăstirea Nera și-a sărbătorit ocrotitoarea

15 October 2024 Off By Herea Darius
Mănăstirea Nera și-a sărbătorit ocrotitoarea

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin și-a prăznuit ocrotitoarea. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi în Paraclisul cu hramul „Buna Vestire”.

La această bucurie duhovnicească au fost prezenți numeroși credincioși din întreg Banatul, precum și din alte zone ale țării, mulți dintre aceștia, alături de întreaga obște, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Credincioșii prezenți au avut bucuria să se închine la veșmântul Cuvioasei Parascheva.

În cuvântul de învățătură rostit la final, părintele vicar a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva: „Din viața Cuvioasei Parascheva am putut înțelege că îngereasca feciorie, rugăciunea curată, dar și milostenia arătată prin fapte sunt virtuțile care au înfrumusețat-o pe această fecioară, mireasă a lui Hristos și care, de altfel, sunt și pentru noi trepte spre a călători ca un adevărat pelerin spre Împărăția lui Dumnezeu, așa cum Cuvioasa Parascheva din fragedă copilărie a devenit o pelerină, ajungând la Constantinopol, apoi la Ierusalim și iată că la vârsta de numai 25 de ani a ajuns să fie trăitoare în pustiul Iordanului, asemenea lui Sf. Ioan Botezătorul, asemenea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Iată că omul este chemat la sfințenie, Cuvioasa Parascheva ne arată că sfințenia se poate dobândi și la tinerețe, dar și la o vârstă înaintată. Nu există un timp anume pentru a dobândi sfințenia vieții. Important este să dorim acest lucru, important e să fim pătrunși la suflet de cuvântul dumnezeiesc, de Sfânta Scriptură, așa cum ea la vârsta de numai 10 ani a fost pătrunsă de acest cuvânt sfânt rostit de domnul Hristos, către apostolii săi: « Cel ce voiește să vină după mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-mi urmeze mie». Cuvioasa Parascheva și-a asumat crucea vieții, și-a asumat să fie vas ales, candelă aprinsă a lui Dumnezeu și iată că în felul acesta rămâne o candelă aprinsă a Bisericii lui Hristos, care ne luminează pe fiecare dintre noi”.

Mănăstirea Nera, așezământul monahal cu cea mai mare obște din vestul țării,  aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, se află la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei, în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera. Principalul ctitor al aşezământului monahal este domnul dr. Pavel Chirilă.

Maicile de aici se ostenesc în permanență atât pentru viața duhovnicească, cât și pentru ajutorarea celor bolnavi, întrucât în această mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Povățuitor duhovnicesc al obștii este părintele protosinghel Teofan Munteanu, iar stareța comunității de măicuțe este monahia Dositeia Constantin.