Misiune, rugăciune și comuniune la Vrani

6 October 2024 Off By Pavel Canea
Misiune, rugăciune și comuniune la Vrani

Un număr mare de copii și tineri s-au reunit în rugăciune, la Slujba Paraclisului Maicii Domnului săvârșită vineri, 4 octombrie 2024, la ceas de seară, în biserica Parohiei Vrani din Protopopiatul Moldova Nouă.

Slujirea este parte a proiectului eparhial misionar intitulat „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”, desfășurat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți.

Soborul de preoți slujitori a fost format din: părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret, părintele Adrian Sporea, preot paroh, părintele Dănuț Tomescu de la parohia „Adormirea Maicii Domnului” Mercina, părintele Gelu Moldova și părintele Marinel Bobescu de la Oravița, părintele Iosif Aldescu de la Parohia „Înălţarea Domnului” Potoc și părintele Alexandru Rogobete de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Greoni.  Răspunsurile la strană a fost date de către un grup de tineri de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, din Reșița și Oravița, iar la finalul slujbei, după ce s-au citit rugăciuni de mângâiere pentru cei bolnavi, teologul Mihail Cincheză, responsabil cu resursele catehetice la nivelul Biroului de catehizare a tineretului, a susținut o scurtă cateheză despre asumarea crucii, cu smerenie, pornind de la cuvântul Evangheliei după Marcu, capitolul 8, versetul 34: „Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”.

Mulțumim Maicii Domnului pentru puterea de a săvârși această frumoasă misiune pentru parohiile din Episcopia Caransebeșului. Pentru mine, este o bucurie să descopăr persoane noi, care sunt dornice de a se apropia de Dumnezeu și de Sfânta Biserică. Am observat la Vrani oameni simpli, care se conectează activ cu misiunea pe care părintele paroh o întreprinde, fiind o bucurie să fiu prezent acolo și nădăjduiesc să ne întoarcem și cu alte activități frumoase în această parohie deschisă spre misiunea cu tineretul.”, a mărturisit tânărul Mihail Cincheză.

După mesajul catehezei, părintele Mihai Ciucur a subliniat contextul acestei slujiri a Paraclisului Maicii Domnului la Vrani și a transmis cuvântul de binecuvântare și purtare de grijă din partea Preasfințitului Părinte Lucian. De asemenea, Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, le-a vorbit tinerilor despre oportunitățile de voluntariat pe care asociația le oferă la nivelul întregului județ Caraș-Severin. La finalul slujbei, părintele paroh Cosmin Sporea a mulțumit tuturor celor implicați în această slujire misionară, vârstnicii din parohie au primit cărți de rugăciuni pentru bolnavi din partea Preasfințitului Părinte Lucian, iar toți tinerii au luat parte la agapa frățească, oferită cu dragoste de către întreaga comunitate.

Următoarea slujire din cadrul acestui proiect misionar va fi după în data de 18 octombrie, la Așezământul social-monahal „Sfânta Treime” Glimboca.