Sfântul Mare Mucenic Dimitrie cinstit la Schitul Nicolinț
26 October 2024Amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, Schitul Nicolinţ din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit ocrotitorul sâmbătă, 26 octombrie. În biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată din încredințarea Preasfințitului Părintelui Episcop Lucian, de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Părintele arhimandrit a săvârșit sfânta slujbă înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Numeroșilor credincioși ce au fost prezenți la sfânta biserică, părintele arhimandrit le-a vorbit despre necesitatea sfințeniei.
„Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, este una din sărbătorile care ne provoacă să medităm mai adânc la noțiunea de sfințenie și l-a virtutea de sfânt. Aceasta pentru că lumea postmodernă ne spune că putem deveni orice, și în materie de profesie și în materie de performanță. Însă cea mai provocatoare devenire pentru noi, pentru oameni, este devenirea în sfințenie, iar sfințenia, așa cum este ea revelată de textul biblic, este libertatea noastră de a lăsa ca voia lui Dumnezeu să lucreze în noi. Imnografia relevă lucrul acesta în troparul Sfântului Dimitrie, care în libertatea sa lăuntrică profundă face alegerile grele, el optând pentru a lăsa voia lui Dumnezeu să lucreze în el în detrimentul unei alegeri pe care un ostaș roman ar fi putut s-o facă și în felul acesta prin compromis să deturneze principiile care i-au guvernat viața. Sfântul Dimitrie ne propune o lecție majoră de libertate și o lecție majoră de principialitate. Iată de ce sărbătoarea Sfântului Dimitrie merită cinstită și atitudinea lui fermă și pilduitoare merită pentru fiecare dintre noi să rămână un reper existențial”, a subliniat părintele Casian.
Clădirile schitului și terenul împrejmuitor au fost donate Episcopiei Caransebeşului de către Ministerul de Interne.
Așezământul monahal a fost pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. În interiorul clădirii s-a amenajat un paraclis pentru rugăciune, astfel că în scurtă vreme, Schitul Nicolinţ a devenit un loc binecuvântat pentru întărirea duhovnicească a credincioșilor din localitate.
La data de 30 octombrie 2009 s-a săvârșit slujba de târnosire a paraclisului schitului de către Preasfințitul Părinte Lucian, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfinţit pictura. Obștea maicilor numără în prezent 12 viețuitoare, stareță fiind monahia Tomaida Chirilă.