Tabere de toamnă pentru copii și tineri în Episcopia Caransebeșului
23 October 2024Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în vacanța de toamnă a elevilor, vor avea loc două tabere la nivelul Departamentului de Tineret al eparhiei, respectiv: Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”, în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie și Școala de lideri „Tânăr și lider”, în perioada 27 octombrie – 1 noiembrie.
Cele două tabere fac parte din strategia Departamentului de Tineret și a ATOR Banatul de Munte de a fructifica vacanțele școlare ale elevilor, oferindu-le acestora contexte de creștere și dezvoltare armonioasă în sânul Bisericii.
Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți” se va desfășura la Moldova Nouă, la Pensiunea Tarabostes și va reuni 22 de copii cu vârste între 9 și 14 ani, care vor lua parte la două ateliere de creație: iconografie și sculptură în lemn, precum și la activități cu caracter duhovnicesc, de dezvoltare personală, drumeții, foc de tabără și, desigur, seri tematice și jocuri specifice vârstei. Toți copiii vor primi kit-ul personalizat al taberei, iar icoanele realizate în cadrul taberei vor fi vernisate la finalul acesteia printr-o expoziție organizată în ultima zi. Beneficiarii taberei sunt atât membri ai centrelor de tineret din eparhie, dar și elevi cu rezultate bune la învățătură sau proveniți din familii fără posibilități, cu risc de excluziune socială.
Cu referire la cea de-a XIV-a ediție a taberei de creație, Georgiana Ciucur, coordonatorul taberei a subliniat: `„Această tabără, deja cu tradiție în Episcopia Caransebeșului, își propune să poarte copiii în lumea artei, a copilăriei și a jocului. Chipurile sfinților, cu grijă aleși, vor fi zugrăvite de mânuțe iscusite, ghidate de inima curată a fiecărui copil. Atelierul de sculptură își propune să aducă la lumină crucile de piatră de pe Valea Carașului, cele atât de frumos povestite de scriitorul bănățean Virgil Birou, sub atenta îndrumare a sculptorului George Molin. Bineînțeles că din tabără nu vor lipsi: voia bună, distracția, jocurile, drumețiile, focul de tabără și, cel mai important moment, Sfânta Liturghie a copiilor”.
Școala de lideri „Tânăr și lider”, organizată la Marabu Camp Milcoveni, este un proiect al ATOR Banatul de Munte, prin care organizația reprezentativă de tineret a eparhiei își propune să crească și să formeze adolescenții în spiritul principiilor și al valorilor Bisericii. Școala de lideri este la cea de-a doua ediție și propune celor 30 de tineri participanți participarea la ateliere de lucru interactive precum și întâlniri cu invitați din diverse domenii de activitate, care pot constitui modele pentru ei, atât în plan profesional cât și personal. Nu vor lipsi activitățile outdoor, serile tematice, drumețiile, precum și programul duhovnicesc specific taberelor noastre. Tabăra va debuta duminică, 27 octombrie, cu slujba de binecuvântare și se va încheia vineri, 1 noiembrie cu festivitatea de premiere a participanților.
Referindu-se la specificul școlii de lideri, Anita Radics, coordonatoarea taberei, a precizat: „Școala de lideri, o oportunitate nouă de învățare prin experiență, marca ATOR BM, este un proiect la care noi ținem foarte mult, pentru că reunește tineri de pe întreg cuprinsul județului Caraș-Severin într-un cadru de formare și dezvoltare de personală pentru adolescenți, propunând o diversitate de activități care au exact această menire: ca într-un timp scurt să ofere o paletă largă de experiențe, întâlniri cu oameni valoroși și ieșire din zona de confort, care să asigure această creștere. Modelul acesta de tabără este inspirat din Școlile de vară Credința Altfel, organizate de către Departamentul de Tineret al eparhiei noastre până în anul 2019. Componenta suplimentară, de valoare, a acestui nou proiect, a Școlii de Lideri, o reprezintă tocmai latura aceasta de leadership și intenția noastră de a oferi participanților ocazii concrete de a se apropia unii de ceilalți, ei fiind din mai multe zone ale județului, a învăța să lucreze împreună, a se simți parte integrantă din tot ceea ce înseamnă ATOR Banatul de Munte și a pleca acasă cu perspective clare de implicare în proiectele noastre și chiar de dezvoltare de activități noi, pe plan local. Totodată, la baza acestei tabere stau, ca rădăcini, și o serie de valori care sunt, de fapt, parte din setul de valori care definesc misiunea ATOR Banatul de Munte: credință, unitate, comuniune, dezvoltare continuă, empatie, prietenie, inovație”.
În ambele tabere, copiii și tinerii prezenți vor participa la Sfânta Liturghie (joi, în 31 octombrie, copiii din tabăra de la Moldova Nouă și vineri, 1 noiembrie, tinerii din tabăra de la Milcoveni), având, în acest fel, posibilitatea să își desăvârșească întreaga experiență de formare în plan educațional și duhovnicesc, prin împărtășirea cu Sfintele Taine.
Taberele sunt organizate de către Departamentul de Tineret al eparhiei și ATOR Banatul de Munte, cu sprijinul unor sponsori și oameni de bine care sprijină, în mod tradițional activitățile cu copiii și tinerii din Episcopia Caransebeșului.