Au fost binecuvântate lucrările realizate la Biserica din Sacu
8 November 2024La sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit în mijlocul credincioșilor Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș. Pentru că în ultima perioadă părintele paroh și comunitatea de aici au lucrat la înfrumusețarea sfintei biserici, ierarhul a binecuvântat astăzi exteriorul sfântului locaș, ce îi are ca și ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. După slujba de sfințire, Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Pentru toată implicarea și binele bisericii din Sacu, Preasfințitul Lucian la hirotesit iconom pe părintele Ianăș Ambruș, care a slujit în această biserică timp de 6 ani. De asemenea, actualului părinte paroh Cristian Guran și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor sfintei biserici, ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință.
Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop a sfințit și o capelă mortuară ridicată în centrul localității. Cu ocazia acestei vizite au fost pomeniți și preoții slujitori din această parohie ce au trecut la Domnul, în special părintele Mihai Rosoha ce a slujit aici 35 de ani. La final primarul comunei Sacu, Nicolae Daminescu i-a acordat Părintelui Episcop o plachetă de recunoștință, iar părintele paroh i-a oferit ierarhului din partea comunității o icoană cu Sfinții Arhangheli. Au fost prezenți la această sărbătoare autorități locale și numeroși credincioși din parohie.
„Ne bucurăm că toți credincioșii de aici sunt foarte receptivi la chemarea preotului, iar biserica arată foarte bine, atât în exterior, cât și în interior. Îi mulțumim Domnului pentru că avem aici o comunitate harnică și darnică, o comunitate activă, un preot care a știut să-i adune pe credincioși în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta Liturghie. Mulți dintre credincioșii prezenți astăzi s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la sfârșit am împărțit celor care au ajutat sfânta biserică diplome de recunoștință. L-am hirotesit întru iconom și pe părintele Ianăș Ambruș, cel care a fost 6 ani preot paroh, iar de un an se ostenește și slujește cu timp și fără de timp părintele Cristian Guran care a păstorit comunitatea euharistică din localitatea Scăiuș, Protopopiatul Reșița. Așadar, avem preoți dinamici, preoți harnici, atât în Protopopiatul Caransebeș, cât și în celelalte protopopiate din arealul Episcopiei noastre”, a afirmat Părintele Episcop.
„Nu am uitat ca astăzi să-i pomenim și pe preoții care au slujit aici, în această preafrumoasă biserică, în primul rând l-am pomenit pe părintele Mihai Rosoha, care a slujit aici peste 30 de ani, a fost duhovnicul și îndrumătorul multor credincioși. Acest preot a fost iubit de comunitatea din Sacu, de aceea am ținut foarte mult ca să facem o slujbă de pomenire și pentru părintele Mihai, dar la Sfânta Liturghie i-am pomenit pe toți ceilalți preoți care s-au ostenit și au slujit aici”, a mai spus ierarhul.
În Parohia Sacu a existat o biserică de lemn ce a fost înălţată în anul 1728. În 1788 a ars pe jumătate datorită turcilor invadatori. S-a refăcut în anul 1793 şi a fost demolată în 1841. Datorită dezvoltării satului și măririi comunității de credincioși, în 1838 s-a decis înlocuirea bisericii de lemn a satului cu o biserică nouă, mai încăpătoare și cu o rezistență crescută, din cărămidă și piatră, în formă de corabie, ce a fost ridicată până în anul 1839. Prima pictură a bisericii din Sacu a fost executată în 1857. Pictura actuală a fost executată în ulei în anii 1909-1910 de către un pictor de origine italiană stabilit în zonă – Bartolomeu Delliomini.