Bucurie duhovnicească la Oravița
19 November 2024Joi, 21 noiembrie, la praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Oravița îmbracă veșmânt de sărbătoare, prăznuindu-și cel de-al doilea hram.
Bucuria începe în ajun, miercuri, 20 noiembrie, când se vor oficia, la ora 17, Vecernia cu Litie și Utrenia, precedate de întâmpinarea moaștelor Sf. Pantelimon de la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” Caransebeș – Metoc episcopal, aduse cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și cu prilejul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anuluicomemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
În ziua praznicului, joi, 21 noiembrie, începând cu ora 9, se va oficia Liturghia arhierească, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Cartierul Zona Gării a Oraviței a luat ființă începând cu anii 1960 fiind populat de muncitorii mineri. Ei nu aveau un locaș de închinare, abia în anul 2006 au reușit să amenajeze o capelă. În același an, în data de 26 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian a așezat și a binecuvântat piatra de temelie a noii biserici, iar pe 15 noiembrie 2011 s-au început efectiv lucrările la noul locaș, care au evoluat cu dificultăți până în anul 2018.
Lucrările susținute la acest sfânt locaș au demarat în urmă cu 2 ani când a fost numit preot paroh Alin Florentin Mureșan. Părintele a reușit să adune în jurul său credincioșii din parohie și mai mulți oameni de bine ca să ducă la bun sfârșit acest vis al locuitorilor din Zona Gării.
Un aspect important de remarcat, este faptul că în lucrarea lor au fost ajutați de Maica Domnului. Din data de 13 martie, 2018, Dumnezeu i-a binecuvântat cu o copie fidelă a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Izvorâtoarea de untdelemn (Eleovrytissa), de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, ce se află de atunci în biserică.
Biserica din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” și „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Oravița este construită în plan treflat, din cărămidă și beton armat, acoperită cu tablă, iconostasul din lemn, iar Sfânta Masă este placată cu marmură.