Icoana Maicii Domnului de la Măru a fost adusă spre închinare și mângâiere la Moniom și Reșița
11 November 2024Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, icoana facătoare de minuni a Maicii Domnului de la Măru a fost adusă, spre închinare și mângâiere, la Moniom și la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în perioada 8-9 noiembrie 2024.
În după amiaza zilei de vineri, 8 noiembrie, la intrarea în satul Moniom, un număr mare de credincioși, dintre care mulți tineri îmbrăcați în port popular, au întâmpinat icoana de la Măru, care a fost purtată în procesiune până la biserica parohială, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În continuare a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor format din opt preoți, iar credincioșii prezenți au avut ocazia să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Măru. Cuvântul de învățătură de la finalul slujbei a fost rostit de către părintele protosinghel Ioanichie Petrică, duhovnicul Mănăstirii Vasiova, care a subliniat importanța trăirii unei vieți duhovnicești ancorată în tainele și învățătura Bisericii. De asemenea, părintele Nicolae Negrei, de la Parohia Măru, a prezentat istoricul icoanei și a relatat câteva minuni care s-au întâmplat cu credincioși care s-au închinat cu evlavie icoanei de la Măru, de-a lungul timpului, iar părintele paroh Mihai Ciucur a mulțumit tuturor pentru prezență și sprijin și a prezentat o carte poștală care a fost tipărită și împărțită credincioșilor cu ocazia primirii în parohie, chiar de hramul bisericii, a icoanei de la Măru.
„A fost o zi de hram cu totul aparte în acest an, pentru că aducerea spre închinare a icoanei Maicii Domnului de la Măru a reunit un număr foarte mare de credincioși în parohia noastră, nu doar din sat, ci și din alte localități ale județului și chiar din afara acestuia. Ne-am convins încă o dată cât de iubită este Maica Domnului de către noi, românii, și cât de importante sunt aceste reuniuni duhovnicești, care întăresc în credință pe cei îndoiți, adună pe cei risipiți și mângâie tot poporul dreptcredincios”, a subliniat părintele Mihai Ciucur.
A doua zi, la praznicul Sfântului Ierarh Nectarie, icoana de la Măru a fost întâmpinată de către cadre medicale, bolnavi și alți credincioși, deopotrivă, la Capela Spitalului Județean de Urgență din cartierul Govândari al Municipiului Reșița. A fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți format din: părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei, părintele Nicolae Negrei de la Măru, părinții Borislav Tasici și Laurențiu Mateia – preoți misionari în cadrul spitalului reșițean și părintele Casian Văleanu, de asemenea preot misionar, la DGASPC Caraș-Severin. La fianalul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni speciale pentru bolnavi, înaintea icoanei, iar răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tineri de la ATOR Banatul de Munte. Părintele Nicolae Negrei a relatat celor prezenți istoricul icoanei și a povestit câteva întâmplări minuate legate de aceasta, petrecute de-a lungul timpului, iar părintele Mihai Ciucur a evocat viața și modelul de sfințenie al Sfântului Ierarh Nectarie, cunoscut ca vindecător al bolnavilor de cancer și alte boli incurabile. În continuare, icoana a fost purtată în procesiune și dusă spre închinare bolnavilor netransportabili sau greu transportabili din mai multe secții ale spitalului reșițean. Aceștia au avut marea mângâiere să se închine icoanei, au fost unși cu untedelemn sfințit, iar tinerii prezenți au intonate imne și pricesne închinate Maicii Domnului.
„Prezența icoanei Maicii Domnului de la Măru a adus multă mângâiere pentru bolnavii internați la spitalul din Reșița, dar și pentru cadrele medicale și credincioșii prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie. Prin această slujire am încheiat cum nu se putea mai frumos și mai folositor programul eparhial de rugăciune dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, intitulat: Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”, a subliniat părintele Mihai Ciucur.
Slujirea de la spitalul reșițean a fost ultima din șirul celor zece slujiri misionare, parte a programului eparhial „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”, derulat în cadrul Biroului de catehizare a tineretului, cu sprijinul tinerilor de la ATOR Banatul de Munte. Programul, derulat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, a constat în săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului, susținerea unor cateheze, precum și întălțarea de rugăciuni speciale pentru bolnavi în 10 parohii, mănăstiri și așezăminte sociale, după cum urmează: Moniom (31 ianuarie), Pătaș (16 februarie), Ocna de Fier (1 martie), Mănăstirea Gornea (10 mai), Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” (31 mai), Mănăstirea Feneș (11 iunie), Pecinișca (26 septembrie), Vrani (4 octombrie), Așezământul social-monahal Glimboca (18 octombrie) și Spitalul Județean Reșița (9 noiembrie).