O întâlnire de suflet cu tinerii italieni

20 November 2024 Off By Herea Darius
O întâlnire de suflet cu tinerii italieni

Ne face plăcere atunci când oameni ce vin și cunosc această parte a României mărturisesc și spun și altora că Banatul Montan este o zonă specială a României. Nu trebuie să o spunem noi, dar e bine de știut că aici trăim împreună şi ne înţelegem bine toate cele 17 etnii care, din punct de vedere religios, fac parte din diferite confesiuni.  

Acestea find știute deja, dăm dreptate austriecilor care numesc aceste ţinuturi: „Mittel Europa”, şi vrem să credem că și noi, locuitorii din această zonă a Banatului, suntem parte a acestui loc de „mijloc al Europei”.

Tocmai de aceea nu mai miră pe nimeni faptul că de foarte multă vreme relațiile noastre și mai ales ale tinerilor noștri, au trecut granițele țării și au dus cultura și credința noastră și în alte părți ale Europei. Așa a apărut în urmă cu 16 ani ideea unui proiect ecumenic pentru tineri, pe care l-am numit: „Da EurHope a EurHome”, gândindu-ne că trebuie să avem o Europă a speranței, dacă vrem să trăim într-o Europă ,,acasă”. Proiectul acesta a fost inițiat ca o dorință de înfrățire între tinerii ortodocși din Banatul de munte și tineriI catolici din Pesaro, Fano și Urbino din Italia în primul rând, dar și cu tinerii anglicani de la Biserica     St. Albans din Londra și cu tinerii evanghelici luterani de la Linköping – Suedia.

Întâlnirile anuale din tabăra ecumenică de la Loreto – Italia, au făcut posibilă o prietenie benefică pentru toți tinerii participanți, prietenie ce s-a manifestat și prin vizitele pe care le-au făcut tinerii din Italia, la Reșița și în alte părți ale Episcopiei noastre.

Urmare acestei prietenii, în perioada 14– 17 noiembrie a acestui an, zeci de elevi de la Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița, împreună cu părintele profesor Nicolae Chiosa, unul dintre cei ce au conceput acest proiect, i-au avut drept oaspeți pe 30 de tineri din Pesaro, Italia, însoțiți de părintele Giorgio Paolini, de la Parohia Borgo Santa Maria din Pesaro. Această întâlnire internațională, s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Reșița care le-a pus la dispoziție cazarea și masa la Colegiul Economic al Banatului Montan, cât și excursia de care sau bucurat, grație proiectului depus prin Asociația  ,,Părinți LTL” a Colegiului Național ,,Traian Lalescu Reșița”. 

În aceste zile tinerii italieni și români au desfășurat activități comune la Colegiul Național „Traian Lalescu”, dar au fost și la Parohia Romano-catolică ,,Preasfânta Treime” din cartierul Govandari-Reșița, unde au fost primiți cu multă bucurie de părintele Macen Valentin Hiticas.

O întâlnire foarte importantă a avut loc la Primăria Reșița, unde tinerii au fost întâmpinați de domnul primar Ioan Popa, precum și de doamna viceprimar Mădălina Chiosa, în sala de conferințe a Primăriei reșițene. Bucuria a fost și mai mare pentru că la această întâlnire a fost semnat actul oficial de înfrățire dintre Reșița și Pesaro, un demers început de mai multă vreme, dar finalizat acum.

La acest eveniment domnul primar a ținut să-și manifeste bucuria pentru această întâlnire, iar doamna viceprimar Mădălina Chiosa a subliniat: ,,Am primit vizita delegației din Italia, 30 de tineri din Pesaro, însoțiți de părintele Giorgio Paolini și împreună cu elevi de la Colegiul Național «Traian Lalescu». Aceștia au organizat la Reșița un schimb de experiență timp de 3 zile, cu un program încărcat de activități cu caracter ecumenic și educațional. Felicitări pentru implicare, tineri și profesori inimoși, care duceți mai departe de 16 ani acest proiect minunat și faceți să se vorbească frumos despre Reșița pe oriunde mergeți!”.

În aceași zi, tinerii din Italia au vizitat biserica parohiei ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, din Reșița Montană,  parohie înfrățită cu Parohia ,,Borgo Santa Maria” din Pesaro. Aici au fost primiți de părintele paroh Cristian Rădulescu, care le-a arătat frumusețile acestui locaș de închinare și le-a oferit explicații despre bisericile ortodoxe. La final, părintele paroh a oferit fiecărui vizitator câte o iconiță cu Mântuitorul  și cu Maica Domnului.

O parte din tinerii vizitatori au mai fost la Reșița în anii trecuți, dar acum s-au bucurat și de frumusețile naturii și au fost fascinați și de noua și frumoasa înfățișare a orașului nostru.

Călătoria lor frumoasă a continuat cu o ieșire la Pensiunea Arcidava din Vărădia, unde au desfășurat activități comune, au participat la Sfânta Liturghie și s-au bucurat și de tradiționalul foc de tabără, un simbol prin care tinerii arată că își doresc să țină aprinsă această flacăra a prieteniei dintre ei!

Povestea lor de suflet s-a încheiat cu o vizită la sediul Episcopiei Romano-catolice de Timișoara, unde au fost primiți cu mare bucurie de Preasfințitul Iosif Csaba Pal, care, ca și preot în Reșița, a participat de la început la aceste acțiuni.

De menționat un lucru foarte important: nici această întâlnire ecumenică a tinerilor, ca de altfel nici celelalte participări comune la diverse acțiuni suținute de tinerii noștri și de cei străini, nu ar fi fost posibile fără acordul și sprijinul acordat de Prea Sfințitul Părinte Lucian, ierarhul nostru de la Caransebeș, care a primit cu bucurie de fiecare dată, delegațiile venite de peste hotare, pentru că Bisericile noastre ortodoxe din Episcopia de Caransebeş nu fac excepţie de la porunca Mântuitorului nostru Iisus Hristos, poruncă ce ne îndeamnă la iubire şi bună înţelegere, iar Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian încurajează relaţiile frăţeşti între creştini. (Pr. Petru Berbentia)