Mănăstirea „Schimbarea la Față” Almăj-Putna își va sărbători hramul
5 August 2019Este cunoscut faptul că în fiecare an la Praznicul „Schimbării la Faţă” a Mântuitorului Iisus Hristos din 6 august, credincioșii almăjeni din Banatul de Munte merg să se roage și să primească liniște sufletească la hramul Mănăstirii Almăj-Putna, situată în frumoasa Vale a Almăjului.
La această sărbătoare așezământul monahal de la marginea satului Putna din județul Caraș-Severin adună credincioși din zonă, dar și pelerini din toată țara, care vin în număr mare să primească binecuvântarea lui Dumnezeu participând la rugăciunile şi slujbele care se oficiază cu prilejul hramului. Sfânta Liturghie, va fi săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Sunt așteptați să ia parte la bucuria duhovnicească cât mai mulți credincioși, care să se împărtășească și cu Sfintele Taine, Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a avea folos deplin. De asemenea, vor avea bucuria să se închine și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Oikonomissia (Ocrotitoarea), copie adusă din Sfântul Munte Athos.
Iniţiativa de a ridica un aşezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului i-a aparţinut domnului plutonier adjutant Luca Zăvoianu, fiu al satului, care a donat terenul necesar. Mănăstirea a primit donaţie din partea profesorului Pavel Panduru, directorul şcolii din Prigor, 200 de m2 de grădină. Pe acest teren se află un izvor la care se face procesiune în fiecare an la sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” (prima vineri după Sf. Paşti). În toamna anului 1996 a început construcţia mănăstirii şi fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza şi bucătăria. Lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar şi material al credincioşilor, fiind coordonate de domnul Luca Zăvoianu din Putna şi domnul proiectant Popovici Ioan, din părţile Almăjului (stabilit în Caransebeş), fără nici o pretenţie bănească.