Pomenirea episcopului Emilian Birdaș la Caransebeș
3 April 2021Luni, 5 aprilie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va săvârși, la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, slujba de pomenire a ierarhului Emilian Birdaș, cel ce a fost primul episcop al Eparhiei Caransebeșului după reînființarea acesteia din anul 1994
Luni, 5 aprilie, începând cu ora 12, în ziua în care se vor împlini 25 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Emilian Birdaș, cel dintâi episcop al Eparhiei Banatului de Munte de la reînființarea acesteia din anul 1994, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va săvârși slujba de pomenire a ierarhului în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, necropola ierarhilor caransebeșeni. Cu acest prilej, ierarhul va sfinți noua placă funerară de pe mormântul episcopului Emilian.
Episcopul Emilian Birdaş s-a născut la 23 noiembrie 1921, în satul Rohia, judeţul Maramureş. Numele său de botez a fost Ioan și a primit numele de Emilian la tunderea sa în monahism la Mănăstirea Rohia, încă de copil simțind chemarea lui Dumnezeu la cele sfinte și devenind un ucenic destoinic al Mântuitorului Hristos.
În tinda Mănăstirii Rohia, a fost hirotonit ierodiacon şi apoi ieromonah. La finalizarea studiilor, avea să înceapă păstorirea sa în diferite trepte ierarhice ale preoției, din București, unde a fost numit ca preot slujitor la Catedrala patriarhală, în Moldova, ca vicar-administrativ la Episcopia Romanului şi Huşilor, unde, ulterior, a fost hirotesit arhimandrit; din Transilvania, unde a fost hirotonit întru arhiereu și ales, pe rând, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia și arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului, în Banat, unde a fost ales episcop al reînfiinţatei Eparhii a Caransebeşului în anul 1994, fiind un slujitor al lui Dumnezeu dedicat nu doar propovăduirii Evangheliei, ci și apropierii confesionale și etnice dintre oameni, dar și culturii.
Emilian Birdaș, cel dintâi episcop al reînființatei Episcopii a Caransebeșului, a fost considerat restauratorul vieţii bisericeşti din Banatul Montan. Printre cele mai remarcabile activități din păstorirea Eparhiei Caransebeșului se numără începerea construirii noii Catedrale Episcopale şi reluarea tipăririi publicației „Foaia Diecezană” şi a „Calendarului Românului”, dinamizând, astfel, nu doar viața spirituală, ci și cea culturală.
Episcopul Emilian Birdaş a trecut la cele veşnice în 5 aprilie 1996, la Caransebeş, fiind înhumat în necropola ierarhilor Episcopiei Caransebeșului.