„Tabăra din Inima Satului” continuă în Episcopia Caransebeșului
28 February 2020Programul educational „Tabăra din Inima Satului”, organizat de Episcopia Caransebeșului, alături de mai mulți parteneri locali și județeni se va desfășura și în acest an sub forma unor tabere și școli de vară organizate atât în comunitățile rurale, cât și în cele urbane din județul Caraș-Severin.
La fel ca și în 2019, programul, dedicat copiilor și tinerilor cu vârste între 7 și 18 ani, va ajunge în 14 comunități din județ, este vorba de 8 sate și 6 orașe care au solicitat înscrierea în proiect. Cele 8 localități rurale care vor găzdui Tabăra din Inima Satului sunt: Teregova, Berzasca, Zăvoi, Moniom, Lăpușnicu Mare, Cornereva, Berliște și Măureni.
De asemenea, în premieră, programul va fi implementat în acest an și în localitățile urbane, unde acesta va purta denumirea de Tabăra din Inima Familiei, fiind un proiect care se adresează atât copiilor, cât și părinților acestora. Cele 6 orașe din județ care vor găzdui proiectul sunt: Reșița, Caransebeș, Oravița, Bocșa, Moldova Nouă și Băile Herculane.
Proiectul se derulează în parteneriat cu primăriile, școlile și parohiile ortodoxe din aceste localități și este sprijinit de Centrul de Tineret Moniom, ATOR Banatul de Munte, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin.
În această perioadă se încheie protocoalele de colaborare cu partenerii locali și se alcătuiesc listele de copii din aceste localități, care vor beneficia gratuit de 5 zile de tabără, după un concept (conceptul TDIS) testat cu succes în 2019 și îmbunătățit cu noi ateliere și abordări în acest an. Astfel, pe lângă atelierele de dezvoltare personală, educație pentru viață, formare duhovnicească, cele artistice, serile tematice, jocurile, concursurile și excursiile – activități derulate în cadrul TDIS 2019 – anul acesta organizatorii propun ateliere pentru părinți, precum și module de prevenție în ceea ce privește consumul de droguri și traficul de persoane.
Programul va fi implementat cu ajutorul unei rețele de aproximativ 100 voluntari TDIS, alcătuită în mare parte din tineri de la ATOR Banatul de Munte, dar și din cadre didactice de la școlile partenere..
În perioada următoare vor avea loc mai multe sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor, prima dintre ele urmând a fi organizată la Oravița, în data de 29 februarie 2020. Vor urma alte sesiuni de formare la Caransebeș – în 7 martie și la Reșița – în 14 martie 2020.
Cele 14 tabere educaționale vor avea loc în perioada 18 iunie – 12 septembrie 2020, organizatorii estimând că de acestea vor beneficia peste 400 de copii și tineri din județ, alături de părinții acestora.
Informații suplimentare referitoare la programul TDIS pot fi obținute de la pr. Mihai Ciucur – coordonator program TDIS, tel. 0734.77.34.77, iar referitoare la sesiunile de formare a voluntarilor de la Anita Radics – coordonator al rețelei de voluntari, tel. 0726.561.449.