Hram la Mănăstirea Nera
26 March 2019Zi de bucurie duhovnicească a fost luni, 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri pentru obștea monahală de la Mănăstirea Nera, județul Caraș-Severin. Așezământul monahal și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, iar cu această ocazie Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie după rânduiala specială din această zi în paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii. Părintele Episcop Lucian a fost alături de maicile de la Nera încă din ajunul hramului și a oficiat slujba Vecerniei cu Litie după care a săvârșit și 6 rasoforii și 3 călugării. În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 90 de vieţuitoare.
„Iată cum obștea mănăstirii Nera se dezvoltă din punct de vedere numeric, administrativ-gospodăresc, dar și din punct de vedere spiritual. De remarcat este faptul că anul 2019 este un an aniversar pentru Mănăstirea Nera, deoarece Sfântul Sinod al Bisericii noastre în iulie 1994 a aprobat înființarea Mănăstirii Nera. De asemenea și Episcopia Caransebeșului împlinește tot în acest an 25 de ani de la reînființarea ei. Așadar, suntem într-un an aniversar, atât pentru Episcopia noastră, cât și pentru Mănăstirea Nera și de aceea în Postul Mare am venit cu bucurie aici să fim alături de obștea mănăstirii și alături de toți ctitorii, închinătorii și binefăcătorii ei, mai ales că în acest an nădăjduim că așezământul social-filantropic, Clinica de recuperare oncologică, va fi dată în folosință”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Foarte mulți credincioși au venit în această zi la așezământul monahal de lângă localitatea Sasca Montană pentru a primi binecuvântare și putere de continuare în urcușul spre Înviere. Sfintele slujbe au fost înfrumusețate la strană de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Mănăstirea Nera are o istorie de un sfert de veac și credem că a devenit un reper, o oază duhovnicească și o cetate de scăpare pentru foarte mulți credincioși. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos, pe Maica Domnului și pe toți sfinții să ne ajute ca să împlinim cele plăcute voii Preasfintei Treimi și să cultivăm în această perioadă de post sfintele virtuți ale desăvârșirii”, a mai spus ierarhul.
Aşezământul monahal de la Nera apare la iniţiativa şi prin strădaniile domnului dr. Pavel Chirilă, specialist în tratamente naturiste și fost președinte al Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine Christiana din Bucureşti, în prezent director al Fundației „Sfânta Irina”, fundație filantropică dedicată îngrijirii bolnavilor cu cancer — al cărui sat natal este Slatina-Nera. Pe lângă programul de rugăciune maicile prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar.