Hramul Schitului Feneș
10 November 2019Schitul Feneș din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul, sâmbătă, 9 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina întrucât îl are ca ocrotitor pe acest sfânt tămăduitor. Credincioșii și pelerinii au participat la bucuria duhovnicească din ziua hramului, având posibilitatea să se roage sfântului care a trăit ca un înger în trup, a iubit neîncetata rugăciune, tăcerea, smerenia, postul şi milostenia. În mijlocul obștii monahale s-a aflat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a săvârși Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Tot cu acest prilej, pelerinii prezenți au avut posibilitatea să se închine la fragmente din moaștele Sfântului Nectarie.
„Și în acest an spre așezământul monahal de la Feneș și-au îndreptat pașii foarte mulți credincioși veniți de departe sau de aproape ca împreună să ne rugăm la o părticică din moaștele Sfântului Nectarie și bineînțeles să ne rugăm la Sfânta Liturghie și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Dumnezeu să ocrotească pe mai departe Schitul Feneș și pe cei care își îndreaptă pașii regulat la acest așezământ monahal, pentru că în fiecare duminică și sărbătoare vin foarte mulți credincioși aici”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
La final a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii acestui așezământ monahal, în special pentru părintele Hristofor Abălașei, fostul stareț al schitului, ce a trecut la Domnul în urmă cu 2 ani la vârsta de 31 de ani.
Schitul Feneş cu hramul „Sfântul Nectarie” este situat în satul omonim din comuna Armeniș și a luat fiinţă în anul 2001, iar în septembrie 2008 a fost transformat în schit de călugări. Cadrul natural, alcătuit din păduri de fag şi brad, oferă un cadru prielnic pentru desfăşurarea de activităţi duhovniceşti, culturale şi sociale pentru credincioşii iubitori de spiritualitate ortodoxă.
În cursul anului, dar mai ales la hram vin foarte mulți pelerini să se roage sfântului Nectarie pentru a primi vindecare sufletească și trupească, dar vin și să-i mulțumească lui Dumnezeu și sfântului tămăduitor, deoarece mulți au primit vindecare în urma rugăciunilor făcute la Schitul Feneș.