Schitul Bogâltin și-a cinstit ocrotitorii
30 June 2020Pentru pelerinii care vin la Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost o zi specială. Acest așezământ monahal ce se află în preajma munţilor Cornerevei și-a cinstit ocrotitorii. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost alături de obștea monahală și credincioșii schitului și a oficiat Sfânta Liturghie în pridvorul așezământului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Foarte mulți credincioși au participat și s-au rugat la această sărbătoare Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul l-a hirotonit ieromonah pe părintele Ciprian pentru acest așezământ monahal.
„Se cuvine să-l felicităm pe părintele stareț și pe toți cei care sunt în jurul sfinției sale, ostenitori, ctitori, închinători și binefăcători ai acestui schit. Ne-am bucurat astăzi de o vreme frumoasă și am putut sluji Sfânta Liturghie în pridvorul bisericii și foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, după două săptămâni de post și rugăciune. Le mulțumim tuturor credincioșilor care au poposit duhovnicește la Schitul Bogâltin și îi felicităm pe toți cei care s-au implicat și se implică în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea și înfrumusețarea acestui schit important din sudul eparhiei noastre. Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți credincioși care și-au îndreptat pașii la acest schit de ziua Sfinților Apostoli și să le dăruiască sănătate deplină celor care își serbează ziua onomastică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului.
Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959 de către Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului. În anul 2008 Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului a schimbat destinația mănăstirii transformând-o în mănăstire de călugărițe. De la data de 1 noiembrie, odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, şi a părintelui Ciprian Miclea, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare.