Mănăstirea Băile Herculane, în veșmânt de sărbătoare
9 September 2020Marți, 8 septembrie, ziua în care Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, a fost o zi de mare și sfântă sărbătoare pentru credincioșii de pe Valea Cernei, care și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea din Băile Herculane, iar sufletele, spre comuniunea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prilejuită de hramul așezământului monahal.
Cu această ocazie, în mijlocul credincioșilor, s-a aflat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a târnosit paraclisul așezământului monahal. Cu acest prilej paraclisul a primit al treilea hram, Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Cei care s-au implicat în amenajarea și înfrumusețarea paraclisului au primit din partea chiriarhului „Diploma de excelență Episcop Iosif Traian Badescu”
„A fost o sărbătoare cu totul specială, deoarece am târnosit paraclisul care s-a amenajat, s-a mărit și a fost orientat cu fața spre Răsărit. Părintele protosinghel Nectarie, cel care administrează această mănăstire și cel care slujește la această mănăstire, s-a implicat foarte mult, paraclisul devenind, de acum înainte, o biserică, deoarece este un paraclis generos, în care un număr mare de credincioși veniți în stațiunea Băile Herculane își pot găsi liniștea și odihna sufletească”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Ierarhul a mai adăugat faptul că, odată cu târnosirea paraclisului, mănăstirea a primit un al treilea hram:
„Cu acest prilej, la îndemnul părintelui protosinghel, s-a mai adăugat un hram, pe lângă cele două existente, Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Varvara, și anume cinstirea Maicii Domnului Prodromița, întrucât, la intrarea în paraclis, există o icoană foarte mare, o copie fidelă după icoana făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos, icoana Prodromița.”
La timpul potrivit, credincioșii care și-au pregătit sufletele pentru a-L primi pe Mântuitorul Hristos, s-au împărtășit cu Sfintele Taine, mulțumind astfel lui Dumnezeu pentru mântuirea venită în lume prin pântecele Fecioarei, ale Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, a cărei naștere se sărbătorește în cel mai rodnic anotimp, semn că nașterea Fecioarei Maria avea să fie rodnică în binecuvântările cerești, motiv pentru care Preasfințitul Părinte Episcop a îndemnat atât clericii, cât și mirenii, la o viață curată, la mărturisirea credinței și la verticalitate, astfel încât să putem fi adevărați ucenici ai Mântuitorului Hristos și să putem primi răsplata promisă celor ce-L urmează:
„Îl rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos să ne ajute, în continuare, să ne facem slujba deplin, iar preoții și credincioșii noștri să fie receptivi, atenți, serioși și responsabili, pentru că vremurile în care trăim sunt destul de complicate, dar în care este nevoie ca măcar noi, cei care formăm comunitățile euharistice, să avem verticalitate, să avem o poziție fermă și clară în societatea în care trăim, dând astfel dovadă că suntem ucenici fideli ai Mântuitorului Hristos, suntem fiii lacrimilor Maicii Domnului, ucenici care își doresc să rămână cu Mântuitorul și cu Maica Domnului, mama noastră, a tuturor.”
În încheiere, Preasfințitul Lucian a rostit o urare-rugăciune pentru toți credincioșii care și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Valea Cernei, cât și pentru viețuitori, ctitori și ostenitori ai sfântului așezământ:
„La mulți ani celor care poartă numele Maicii Domnului, tuturor celor care și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Băile Herculane, părintelui Nectarie, maicilor și surorilor care viețuiesc în acest așezământ, ctitorilor, închinătorilor și binefăcătorilor acestei sfinte mănăstiri! Veșnică pomenire ctitorilor sfânt locașului acestuia! Amin!”
Mănăstirea cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din stațiunea Băile Herculane are în prezent 4 vieţuitoare. La propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, în anul 2007, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram „Sfânta Mare Muceniță Varvara”. În prezent mănăstirea este administrată de părintele protosinghel Nectarie Câșlariu.