Rugăciune către Maica Domnului la Mănăstirea Călugăra
2 October 2020Ajutorul Maicii Domnului a făcut ca și în acest an să adune credincioși la Mănăstirea Călugăra în ziua hramului. Chiar dacă a fost un timp nefavorabil, cei care au dorit să se roage alături de obștea monahală de aici, Sfintei Fecioare, la sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”, și-au îndreptat pașii către așezământul monahal ce se află în apropierea orașului Oravița. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, în altarul de vară, alături de un sobor de preoți și diaconi. Pe lângă binecuvântarea ce au primit-o la Sfânta Liturghie, credincioșii s-au folosit duhovnicește și de cuvântul de învățătură rostit de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.
În cuvântul său, părintele consilier a vorbit despre „Maica Domnului, dar al iubirii lui Dumnezeu pentru Biserică și lume”, arătând că cel mai important nume pe care oamenii i l-au dat Preasfintei Fecioare Maria este acela de „Născătoare de Dumnezeu”, „încredințându-i-se și ocrotirea întregului neam omenesc, încă de pe Crucea Golgotei, când Domnul Hristos, arătând spre ucenicul iubit, a zis Preasfintei Sale Maici: «Femeie, iată fiul tău!». În același timp, pe toți ne-a cuprins în exclamația către sfântul ucenic: «Iată, mama ta!» (Ioan 19, 26-27). Chiar dacă în Sfânta Scriptură nu sunt cuprinse prea multe cuvinte rostite de Maica Domnului, unul este însă semnificativ pentru noi toți, fiind rostit la începutul activității Fiului Său, la nunta de la Cana Galileii, care poate fi un puternic îndemn pentru întregul nostru parcurs spiritual: «Să faceți orice vă va spune!» (Ioan 2, 5)”.
„Dacă în Sfânta Scriptură găsim prea puține cuvinte despre Născătoarea de Dumnezeu, ea fiind un desăvârșit model al smereniei autentice, Tradiția Bisericii este însă plină de mărturii, izvorâte din experiența tuturor acelora care o preacinstesc. Însăși prezența de-a lungul anilor a atâtor de mulți credincioși la sărbătoarea de la Mănăstirea Călugăra, dar și din alte locuri sfinte, închinate Maicii Domnului, este un puternic argument, nu puțini fiind aceia care, venind aici, au primit răspuns bun cererilor și rugăciunilor lor. Dacă rugăciunea către Născătoarea de Dumnezeu pornește din inima noastră de fii, nu se poate ca ea să nu primească răspuns din inima ei de mamă”, a subliniat părintele Alin Câmpean.
La Mănăstirea Călugăra se află o icoană a Maicii Domnului care a fost pictată în Sfântul Munte Athos cu aproximativ 500 de ani în urmă. Anul acesta la sărbătoarea hramului a fost adusă spre închinare tot o icoană a Maicii Domnului pictată în Sfântul Munte ce datează din anul 1520 și care se află la Parohia Măru. Credincioșii au avut bucuria să se închine la cele două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului ce binecuvintează Episcopia Caransebeșului și pe toți cei care se închină cu smerenie în fața lor.
A fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii mănăstirii Călugăra care au trecut la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.