Zi de bucurie duhovnicească la Schitul Nicolinț
27 October 2020În fiecare an mulți credincioși vin în ziua hramului la Schitul Nicolinț din județul Caraș-Severin, pentru a se putea apropia de Dumnezeu și de Sfinții Lui, la această oază duhovnicească. Și în acest an la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, mulți credincioși din localitățile învecinate, dar și pelerini veniți mai de departe, au ales să se roage la așezământul de la frontiera cu Serbia, amenajat pe locul unui fost pichet grăniceresc, în anul 2003, între Oraviţa și Moldova Nouă.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În cuvântul său, rostit la finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar i-a încurajat pe credincioși să-i ceară ajutorul Sfântului Dimitrie pentru a putea trece peste încercările vieții. „Sfinții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac și care și-au dedicat viața lor pentru a-L urma pe Hristos, cu siguranță ne ajută și mijlocesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi, pentru noi cei care le cerem ajutorul și ne rugăm cu credință și evlavie”.
De asemenea, părintele arhimandrit a făcut o paralelă între timpul în care a trăit Sfântul Dimitrie și vremurile pe care le trăim noi. „Și în vremea Sfântului Dimitrie biserica a trecut prin grele încercări, dar observăm că și azi, datorită dezechilibrului din societatea în care trăim, în urma pandemiei, suntem mai mult sau mai puțin descurajați să mergem la sfânta biserică. Dar îndemnul bisericii este să-l luăm pe Sfântul Dimitrie ca model de curaj de a-L mărturisi pe Hristos și a duce o viață echilibrată, după învățătura Sfintei Evanghelii. Doar așa nu vom mai fi cuprinși de frică și nu vom cădea în deznădejde, pentru că urmând lui Hristos viața noastră va deveni una de liniște, pace și bucurie”.
Din anul 2003, când așezământul monahal de la Nicolinț a luat ființă și a fost pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și până în anul 2015, a fost un așezământ de monahi. Din luna octombrie a anului 2015, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, a devenit schit de maici, provenite din obștea Mănăstirii Nera, care și-au asumat lucrarea unei înnoiri duhovnicești a așezământului monahal, urmărind atât creșterea duhovnicească a fiecărui membru al obștii nou închegate, cât și slujirea pastoral-misionară a credincioșilor, venind în întâmpinarea nevoilor liturgice și catehetice ale comunității locale, încercând să insufle tuturor dragostea pentru cele sfinte.