Hramul Mănăstirii „Piatra Scrisă”
28 June 2021Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin şi-a sărbătorit hramul în Duminica Tuturor Sfinţilor.
La acest așezământ monahal ce datează din anul 1788 și-au îndreptat și în acest an pașii un număr mare de credincioși veniți atât din Episcopia Caransebeșului, cât și din alte regiuni ale țării pentru a participa la bucuria hramului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Am încercat să-i îndemn pe toți pelerinii care au venit la Piatra Scrisă să-i urmeze pe sfinții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac. I-am amintit pe drepții Vechiului Testament, Abel, Enoh, Noe și pe patriarhul Avraam, dar și pe sfinții din legea harului, Apostolii, Ucenicii Apostolilor, Sfinții Părinți, martirii, mucenicii, mărturisitorii, cuvioșii și cuvioasele, marii ierarhi și dascăli ai Bisericii, dar nu i-am uitat nici pe sfinții necanonizați, martirii secolului al 20-lea din închisorile comuniste și pe martirii și mărturisitorii din Orientul Mijlociu, care au pătimit pentru Hristos și care au fost victimele fundamentalismului islamic”, a subliniat Părintele Episcop.
„Așadar, astăzi am făcut o prezentare a cetei celei mari a sfinților și i-am pomenit ca o acoladă peste timp pe toți cei care l-au iubit pe Dumnezeu cu toată ființa, începând cu dreptul Abel și încheind cu perioada noastră. Dar, șirul sfinților nu se va opri până la cea de-a doua venire a Mântuitorului Hristos, pentru că sunt oameni și astăzi cu vocație spre sfințenie, de fapt, noi toți de la Botez avem această chemare spre sfințenie”, a mai spus Preasfințitul Lucian la final.
Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă.
Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanță de Caransebeș, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.