Pășind alături de Mântuitorul Hristos pe Drumul Crucii în Săptămâna Mare
22 April 2022În Săptămâna Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica ne-a îndemnat ca, prin post, rugăciune și prin participarea la sfintele slujbe oficiate în această săptămână, să Îl însoțească pe Mântuitorul sufletelor în evenimentele premergătoare Sfintelor Sale Pătimiri, dar și pe Cruce, în durerile răstignirii, pentru ca, astfel, la Sfânta Înviere, după ce patimile și păcatele au fost răstignite prin Răstignirea lui Hristos, să înviem și noi alături de El, spre veșnicia în Împărăția Luminii nesfârșite.
Alături de slujitorii și de credincioșii Catedralei Episcopale din Caransebeș care au ales să petreacă această săptămână sfântă în compania Mântuitorului Hristos, a fost și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul a săvârșit, în primele trei zile ale săptămânii, slujbele deniilor, iar în Miercurea Mare, a săvârșit și ultima Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite din acest an.
În Joia Mare, când se face pomenire de cele patru evenimente deosebite: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului, Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, iar la orele serii, Denia celor 12 evanghelii, o slujbă cu totul specială, care îndeamnă la meditație și pocăință pentru păcatele săvârșite și la conștientizarea faptului că motivul jertfei Mântuitorului Hristos am fost noi înșine, după cum subliniază Părintele Episcop:
„Îi mulțumim Domnului că ne-a învrednicit să participăm la Denia celor 12 Evanghelii. Am săvârșit Utrenia din Vinerea Mare, această slujbă cu totul specială, care ne îndeamnă pe toți la meditație, la rugăciune profundă și la contemplație în fața Crucii lui Hristos. Noi toți am fost chemați să medităm în fața Crucii, în fața Celui care, pentru noi, S-a răstignit pe Crucea Golgotei”.
În Vinerea Mare, se prăznuiesc sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Cu această ocazie, Preasfințitul Lucian va săvârși, începând cu ora 16:00, Vecernia (Punerea în mormânt a Domnului) și, în continuare, Denia Prohodului Domnului.
„În Vinerea Mare, ne aducem aminte de condamnarea Mântuitorului Iisus Hristos, de răstignirea Lui pe Crucea Golgotei, dar facem și pomenirea mărturisirii și pocăinței tâlharului care a strigat pe Golgota «Pomenește-mă, Doamne, când vei veni întru Împărăția Ta!» În Sfânta și Marea zi de vineri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, ne mai aducem aminte și de scuipările, bătăile, batjocura și ocările pe care Le-a suferit Domnul pentru noi și pentru a noastră mântuire”, a adăugat Preasfințitul Părinte Lucian.
Totodată, chiriarhul îndeamnă credincioșii să părăsească grija cea lumească și să participe la slujbele dedicate comemorării Sfintelor Pătimiri, manifestând mai multă grijă față de sufletele noastre, pocăindu-ne de păcatele noastre și fiind mai organizați atunci când vine vorba despre Biserica lui Hristos:
„Cred că, în această săptămână, și mai ales în această zi, în care ne aducem aminte de răstignirea Mântuitorului, trebuie să fim mai atenți cu noi înșine și să încercăm să nu Îl mai ocărâm și noi și să nu Îl mai batjocorim și noi pe Mântuitorul sufletelor noastre prin păcatele pe care le săvârșim în fiecare zi, prin neglijența și impertinența noastră, prin atitudinile pe care le avem în fiecare zi față de Biserică, de Dumnezeu și de cele sfinte, în general”.
Sâmbătă, ierarhul se va ruga alături de credincioșii care aleg să vină la Catedrala Episcopală la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Învierii, în cadrul căreia se vor citi 16 Paremii, care ne pun înainte chipurile Învierii din Vechiul Testament, marile lucrări ale lui Dumnezeu în lume.