Mănăstirea Teiuș și-a sărbătorit hramul
16 August 2022La Praznicul Adormirii Maicii Domnului luni, 15 august, Mănăstirea Teiuș din Caransebeș și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de vară al mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de clerici de la Catedrala Episcopală din Caransebeș.
În fiecare an la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș, vin oaspeți de seamă și un număr însemnat de credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, împrejurimi, dar și din alte zone ale țării. Și în acest an au venit mulți credincioși să ia parte la bucuria hramului.
Părintele vicar a rostit și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. I-a îndemnat pe credincioși să o roage în permanență pe Maica Domnului să îi ocrotească, mai ales că la acest așezământ monahal este o icoană făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare. „Maica Domnului nu întârzie să ne răspundă la rugăciunea noastră dacă noi venim sinceri, cu smerenie și cu multă dragoste în fața icoanei ei. Este important să nu uităm să ne rugăm Maicii Domnului și în cealaltă perioadă a anului, să venim la această mănăstire cât mai des, pentru că Maica Domnului ocrotește pe toți cei care cu râvnă vin să-i ceară ajutorul. Icoana de la acest sfânt locaș este importantă pentru credincioșii caransebeșeni, dar este un real folos și pentru pelerinii din împrejurimi și din alte zone mai îndepărtate, care vin cu evlavie să-i aducă închinare Maicii Domnului”, a explicat părintele arhimandrit Constantin.
Acest aşezământ monahal, pus sub ocrotirea Maicii Domnului, şi-a serbat pentru prima dată hramul în 15 august 1999, când s-a pus şi piatra de temelie a bisericii mănăstireşti. La 1 decembrie 1999 a fost finalizat corpul administrativ al aşezământului monahal. A urmat construirea şi târnosirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), a prestolului de vară al mănăstirii (hram Înălţarea Sfintei Cruci), a stăreţiei şi anexelor gospodăreşti aferente corpului de chilii.
Pe lângă biserica de piatră, a fost construită şi o biserică de lemn, în stil maramureşean, cu hramul Sfântul M. Mc. Mina, a cărei târnosire a avut loc în anul 2002. În anul 2009, la Duminica închinată Sfinţilor Români, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a târnosit paraclisul de iarnă al Mănăstirii (hram Sfântul Ierarh Nicolae). Situată în cetatea Caransebeşului, Mănăstirea de la Teiuş a devenit pentru toţi caransebeşenii loc de bucurie duhovnicească.