Hramul așezământului monahal din orașul-stațiune Băile Herculane
9 September 2022La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului așezământul monahal din orașul-stațiune Băile Herculane și-a cinstit ocrotitoarea. Este o tradiție ca în data de 8 septembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului să meargă la această mănăstire pentru a se ruga alături de obștea monahală și numeroşii credincioși care vin să-i aducă preacinstire Maicii Domnului.
Ierarhul a oficiat și în acest an Sfânta Liturghie în altarul de vară din apropierea mănăstirii, la care au luat parte autorități locale, credincioși din localitate, dar și pelerini din alte zone și cei care sunt în această stațiune pentru tratament.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Aici, în stațiunea Băile Herculane vin foarte mulți oameni pentru tratament și odihnă. Astăzi o parte dintre ei au lăsat tratamentul trupesc și au venit pentru câteva ore să participe la Sfânta Liturghie și împreună să-L rugăm pe Domnul să ne tămăduiască sufletul și să ne dăruiască iertare de păcate. Am înconjurat în număr mare acest altar de vară ca s-o preacinstim pe Maica Domnului. Preacinstind-o pe Sfânta Fecioară ne închinăm Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, Treimii celei de o ființă și nedespărțite, Îl adorăm pe Dumnezeul nostru. Dacă suntem consecvenți în dreapta credință, în învățăturile Sfinților Părinți, cu ajutorul Maicii Domnului, ajungem și noi prin rugăciune, atât cât putem, după modelul Sfinților isihaști, să vedem cu ochii minții Lumina cea necreată a Preasfintei Treimi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Mănăstirea cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din stațiunea Băile Herculane are în prezent 4 vieţuitoare. La propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, în anul 2007, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului.
Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram „Sfânta Mare Muceniță Varvara”. În anul 2020 a fost târnosit paraclisul așezământului monahal ca urmare a reconfigurării spațiului liturgic prin mărire și orientarea altarului spre răsărit. În prezent mănăstirea este administrată de părintele protosinghel Nectarie Câșlariu.